15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAcreditare franceză pentru chirurgia sibiană

Acreditare franceză pentru chirurgia sibiană

Chirurgii francezi şi cei sibieni vor colabora în plan ştiinţific şi practic, iar Sibiul va găzdui reuniunea tinerilor chirurgi francezi.

Preşedintele Societăţii Franceze de Chirugie Toracică şi Cardiovasculară, profesorul Marcel Dahan, s-a aflat zilele trecute la Sibiu, unde, la Spitalul European Polisano, a asistat la o operaţie de rezecţie a unei tumori mediastinale la un tânăr de 24 de ani.

Intervenţia chirugicală a fost făcută de dr. Victor Costache, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică Polisano, fost student al lui Marcel Dahan, în timpul rezidenţiatului din Franţa.

Polisano va fi unul dintre puţinele centre est-europene cu acreditare din partea societăţii franceze, dar şi a celei europene de chirugie.

Anul viitor, întrunirea tinerilor chirurgi francezi, organizată alternativ în Canada sau Franţa, va fi găzduită, prin excepţie, la Sibiu.

Fost student în Franţa, medic de succes în România

Chirurgul Marcel Dahan, preşedintele Societăţii de Chirugie Toracică şi Cardiovasculară din Franţa, preşedintele Consiliului Naţional al Medicilor Primari şi Coordonatorul Tansplantului Pulmonar din Toulouse, a participat zilele acestea la prima operaţie din sfera chirugiei toracice făcută la Spitalul European Polisano.

Dahan, aflat la a treia vizită în România, a venit la Sibiu la solicitarea fostului său student, Victor Costache, chirugul care a făcut operaţia, care i-a fost student în timpul rezidenţiatului din Franţa şi cu care a lucrat timp de câţiva ani la Spitalul Universitar din Toulouse.

Intervenţia chirurgicală la care a asistat dr. Dahan a durat aproximativ o oră şi a fost făcută de echipa formată din dr. Costache şi dr. Anca Mandache, iar evoluţia tânărului operat este una bună.

Specialistul francez spune că acesta este doar începutul intervenţiilor de acest gen de la Sibiu. “Pentru moment, am decis să începem cu chirugia toracică standard, însă nu există nici o limită în privinţa intervenţiilor care se pot face la Spitalul European Polisano. Există baza materială, există competenţa, este nevoie doar de puţină susţinere pentru început. Victor Costache este capabil să facă toate aceste lucruri”, a declarat prof. Dahan.

Acreditare franceză şi europeană

Victor Costache a explicat faptul că un alt scop al vizitei profesorului Dahan la Sibiu este faptul că spitalul sibian s-a conectat la baza de date a Societăţii Franceze de Chirurgie Toracică şi Cardiovasculară şi la cea a Societăţii Europene şi va fi unul dintre puţinele centre din Europa de Est cu acreditare din partea celor două societăţi din domeniu.

Prof. Dahan spune că acreditarea va însemna, practic, faptul că spitalul sibian va fi considerat un centru capabil să ofere îngrijiri medicale de calitate, îngrijiri care se vor situa peste un standard de referinţă impus de normele din domeniu.

“Din poziţia de preşedinte al Societăţii Franceze şi cea de preşedinte al Consiliului am dorinţa de a dezvolta colaborări cu vechi studenţi, cu francezi, cu francofoni, iar Victor m-a solicitat pentru a crea un pod între Franţa şi România. Este adevărat că visam să îl facem acum câţiva ani, însă acum avem şansa de a concretiza acest pod, fiecare are şansa să înveţe de la celălalt, şi, în plus, avem şansa de a face schimburi de experienţă între noi, dar şi schimburi de experienţă între tinerii chirurgi. Vom organiza o întrunire anul viitor şi va fi o ocazie pentru studenţii francezi de a veni în contact cu studenţii români”, explică chirurgul francez. Întâlnirea anuală a tinerilor chirugi francezi, care, de regulă, are loc în Franţa sau Canada, anul viitor va fi găzduită, în premieră, la Sibiu. Este o iniţiativă comună a Societăţii Franceze de Chirugie Toracică şi Cardiovasculară, a Spitalului Polisano şi a Universităţii Lucian Blaga Sibiu.

Legătură veche

Un nume reputat la nivel european în domeniul chirugiei cardiovasculare şi toracice, Marcel Dahan povesteşte că a ales această carieră în urma unei experienţe care i-a marcat copilăria.

“Am făcut chirugia toracică la Toulouse pentru că am avut neşansa să îmi pierd tatăl când aveam 14 ani, din cauza unui cancer de plămâni”, mărturiseşte chirugul. Pentru că atunci nu a putut fi el cel în măsură să îşi îngrijească tatăl, Marcel Dahan a hotărât că va fi chirurg.

Viitorul urma să îi aducă medicului francez şi alte surpize. “Am avut posibilitatea de a crea la Toulouse un serviciu care este renumit în acest domeniu şi şansa, dar deopotrivă şi neşansa, de a deveni şef de departament foarte tânăr, pentru că fostul meu şef de departament avea probleme de sănătate şi atunci m-am trezit cu această funcţie. Sunt mai mult de 30 de ani de când centrul pe care îl conduc face chirurgie toracică, a dezvoltat transplantul şi a dezvoltat tehnici noi în chirurgia toracică. Acest lucru mi-a permis să devin preşedintele societăţii de chirurgie toracică şi mi-a oferit şansa de a dezvolta registrul francez, care a devenit şi registrul european de chirurgie toracică şi cardiacă, care permite acreditarea acestor servicii”, povesteşte chirugul.

Şi de studenţii săi îl leagă o relaţie puternică tocmai pentru că, spune chirurgul francez, în medicină, ca şi în artă sau în aviaţie, rolul mentorului este foarte important pentru “ucenic”. “Întotdeauna mi-am dorit ca studenţii să progreseze pentru că medicina, chirurgia, este o specialitate în care ucenicia este foarte importantă”, mărturiseşte profesorul Dahan. El a adăugat că îl consideră pe dr. Costache aproape ca pe un fiu, în condiţiile în care niciunul dintre cei patru copii ai săi nu a urmat medicina.

Îi place Sibiul

Aflat pentru a treia oară în România, Marcel Dahan mărturiseşte că de data aceasta progresele sunt vizibile. Sibiul i se pare un oraş curat, cu oameni liniştiţi, un oraş în care se mănâncă bine şi care, datorită ambianţei, îi aminteşte de Praga sau de împrejurimile Vienei. “Sunt fericit că am întâlnit oameni simpatici şi oameni dornici să creeze o relaţie între Franţa şi România. Văd că sunteţi apropiaţi de Germania şi Austria, însă dacă am reuşi să păstrăm un pic din cultura franceză aici ar fi foarte bine. Nimeni nu pierde, nici noi, nici voi”, spune chirugul francez. În timpul vizitei la Sibiu, Marcel Dahan s-a întâlnit cu rectorul Universităţii Lucian Blaga, Ioan Bondrea, cu preşedintele Senatului Universităţii, Constantin Oprean, şi a vizitat Spitalul de Pneumoftiziolgie din Sibiu.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă