15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAburii alcoolului produs la Cluj au ajuns la Strassbourg

Aburii alcoolului produs la Cluj au ajuns la Strassbourg

Una dintre cele mai importante firme producatoare de bauturi alcoolice din judetul Cluj, SC “Prodvinalco” SA, a fost data in judecata la CEDO.
Dosarul se afla pe rol la Strassbourg, la Curtea a Doua. Totodata, Statul Roman a fost actionat in instanta de catre Calin Maghear, fost angajat al societatii.

In cadrul actiunii, acesta isi acuza fostii sefi de mai multe infractiuni si contesta o serie de hotarari ale Consiliului de Administratie (CA) al “Prodvinalco” SA cu privire la majorarea de capital, desfacerea propriului contract de munca si imputarea unei mari sume de bani pentru nereguli de inventar, precum si de timbrarea necorespunzatoare a productiei din doua luni.
Povestea razboiului dintre SC “Prodvinalco” SA si Maghear a inceput in 1999. Fostul angajat sustine ca a sesizat, de nenumarate ori, institutiile abilitate ale statului in problema firmei. Toate aceste sesizari, sustine el, au ramas, insa, fara nici un rezultat. Intr-un memoriu adresat institutiilor Statului Roman, dar si unor parlamentari clujeni, Calin Maghear acuza conducerea societatii de evaziune fiscala si trafic international de alcool.
Potrivit reclamantului, la sfarsitul anului 2000 a fost retinut, in vama, un transport de alcool de contrabanda, care, desi a facut obiectul unui dosarul penal, nu a fost finalizat deoarece nu a fost descoperita nici o infractiune. Semnatarul memoriului sustine ca in afacere au fost complice persoane din Slovacia, ulterior arestate. Din aceasta tranzactie Statul Roman a pierdut zeci de miliarde lei.

Concediat pentru ca a spus adevarul

In ceea ce priveste desfacerea propriului contract de munca, Calin Maghear este de parere ca problemele au aparut din momentul in care a sesizat conducerea SC “Prodvinalco” SA cu privire la existenta unei filiere care sustragea bauturi alcoolice pentru a le vinde in interes propriu, dar conflictul a devenit acut atunci cand el a fost ales presedinte al sindicatului din cadrul societatii. La sapte zile de la acea data, sustine fostul angajat, i s-a desfacut contractul de munca.
In referatul din data de 25 ianuarie 2002 se arata ca au fost gasite nereguli in ceea ce priveste ordinea si buna gestionare la sectorul ambalaje, sectie condusa de Maghear. El sustine, insa, ca la acea data se afla in concediu medical, fapt confirmat de fisa de pontaj.
In plus, Calin Maghear, in numele salariatilor actionari de la firma clujeana producatoare de bauturi alcoolice, acuza conducerea “Prodvinalco” de infractiuni care aduc mari prejudicii Statului Roman. Astfel, sustine reclamantul, productia din lunile aprilie si mai 2005 ar fi fost marcata cu timbre necorespunzatoare, iar in urma unui control efectuat de Garda Financiara toate produsele au fost retimbrate.

Privatizare cu semne de intrebare

In anul 1999 a luat fiinta Asociatia Salariatilor “Alcosal”, al carei scop era achizitionarea pachetului de actiuni de 39,95 la suta detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat. Creditul acordat de FPS – cu dobanda de 10 la suta pe an pentru achizitionarea pachetului de actiuni, urma sa fie repartizat proportional cu suma subscrisa de fiecare membru al asociatiei.
Inaintea licitatiei organizata de FPS, fiecarui membru al “Alcosal” ii revenea din credit o suma de zece ori mai mare decat avansul depus. Acest coeficient a scazut, ulterior, la 3, deoarece directorul general si-a marit suma subscrisa de la 50 milioane lei la 1 miliard de lei. Acest lucru s-a aflat dupa finalizarea contractului de cumparare de la FPS, cand nu se mai putea face nimic.
Dupa aceasta data a fost modificat statutul asociatiei. In anul 2000, la Adunarea Generala a Actionarilor s-a obtinut si schimbarea Consiliului de Administratie al societatii. In acest caz, Calin Maghear sustine ca directorul general a votat in AGA cu actiuni dobandite pentru intermediul “Alcosal”, dar care-i dadeau dreptul de vot doar dupa achitarea lor integrala.
In plus, fostul angajat sustine ca la Adunarea Generala a Actionarilor, desi s-a votat impotriva modificarii Consiliului de Administratie, directorul general nu a luat in considerare votul exprimat in sedinta. In 26 septembrie 2000, AGA extraordinara a SC “Prodvinalco” SA a hotarat majorarea capitalului social prin emisia unui numar de 436.887 actiuni cu valoare nominala de 1.000 lei.
Calin Maghear considera ca aceasta hotarare a fost ilegala, deoarece, potrivit Regulamentului CNVM nr. 6/1996 art. 2.1.2., nu a fost decisa o majorare de capital cu minim 20 la suta si nu au fost subscrise si platite minim 60 din actiunile emise si, din cauza faptului ca decizia nu a fost contestata in termenul legal prevazut, ea a ramas definitiva.
Astfel, in timp, Asociatia Salariatilor a pierdut aproximativ 8 la suta din capitalul social, ajungand sa detina doar 32,5 la suta.

Importul sau exportul?

La toate acestea se adauga si implicarea partenerilor de afaceri externi ai “Prodvinalco” SA in importul ilegal al produsului Donestos in Slovacia, iar la inceputul anului 2001 persoanele implicate au fost retinute pentru infractiuni de contrabanda, evaziune fiscala si fals in acte, insa ancheta nu a fost finalizata pana in prezent, sustine Maghear.
O alta problema ridicata de fostul salariat al firmei se refera la neplata dividendelor aferente anului 2002 catre “Alcosal” de la SC “Prodvinalco” SA, in conditiile in care toti ceilalti actionari au fost achitati pana in luna octombrie 2003.

“Toate acuzatiile sunt false”

Contactat telefonic, juristul firmei clujene, Ovidiu Turdean, a negat toate acuzatiile aduse de Calin Maghear. In plus, acesta a mentionat ca reclamantul a fost angajat al societatii, dar, deoarece s-a descoperit o lipsa in gestiune, a fost concediat. In ceea ce priveste acuzatiile de trafic international de alcool, Turdean a spus ca instantele civile si penale din Romania au ajuns la concluzia ca nu a avut loc nici o infractiune, iar SC “Prodvinalco” SA a respectat legile tarii si prevederile internationale in domeniu.
Pana in prezent, reprezentantii firmei nu au deschis vreo actiune judecatoreasca impotriva lui Calin Maghear, a adaugat juristul. El nu a exclus, insa, aceasta varianta, in cazul in care fostul lider sindical va continua sa aduca prejudicii de imagine societatii.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă