Abator-gigant, inaugurat in Alba

- Un singur schimb de productie poate asigura transarea a 10 tone carne si prepararea a cinci tone produse din carne.La Mesentea, comuna Galda de Jos din judetul Alba a fost inaugurata recent cea mai mare si mai complexa investitie de pe ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

05.12.2008 - 00:00

- Un singur schimb de productie poate asigura transarea a 10 tone carne si prepararea a cinci tone produse din carne.
La Mesentea, comuna Galda de Jos din judetul Alba a fost inaugurata recent cea mai mare si mai complexa investitie de pe piata agroalimentara din Transilvania. Valoarea investitiei se ridica la aproape sase milioane de euro, din care finantarea nerambursabila a Sapard a fost de trei milioane de euro. Societatea care detine afacerea - SC Carmers SRL - apartine integral unor oameni de afaceri romani: Nicolae Cristea (60%), Voicu Bora (20%) si Ioan Valea (20%). "Printr-o hotarare de Guvern care venea in sprijinul zonelor calamitate de inundatii, ni s-a oferit sansa de-a beneficia de avantajele unui program special de cofinantare Sapard nu cu 50%, cum era practica curenta de finantare nerambursabila, ci cu 75% din valoarea lucrarilor.

 

Domnul Nicolae Cristea, asociatul ce detine majoritatea actiunilor, a sesizat oportunitatea facilitatilor create si impreuna cu Ioan Valea, care ne-a oferit terenul, am inceput demersurile si am reusit sa accesam aceste fonduri", a declarat Voicu Bora. Tehnologia adoptata permite sacrificarea comcomitenta pe linii separate a 80 bovine, 200 porcine si 1.750 ovine, transarea a 10 tone carne si preparatea a cinci tone produse din carne, intr-un singur schimb de productie.

Suprafata incintei abatorului este de 20.000 mp din care 3.400 spatii si anexe construite, iar numarul locurilor de munca se ridica la 300. Constructia este conform cu normele de siguranta alimentara si de calitate impuse de organismele de reglementare nationale si europene. Abatorul dispune de laborator propriu de analize specifice sectorului alimentar, incinerator pentru deseuri si rampa spalare auto. O parte inseamnata din materia prima obtinuta va fi prelucrata in diferite sortimente de mezeluri.

ORGANIZARE
"Sectia de preparate din carne este dotata cu doua linii. Abatorul propriuzis realizeaza sacrificarea animalelor vii pe trei linii separate, respectiv bovine, ovine si porcine. Liniile de sacrificare sunt concepute ca un ax central din care subprodusele de abatorizare sunt inlaturate, prelucrate sau livrate in asa fel incat nu se intersecteaza nici intre ele si nici cu carcasele respective", a spus directorul de productie Valeriu Aleman.

Citește totul despre:

Comentarii