21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialA început popularea Dunării cu 95.000 de pui de sturioni

A început popularea Dunării cu 95.000 de pui de sturioni

Ieri a fost demarată cea de-a doua etapă a populării Dunării cu sturioni în cadrul Proiectului „Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile amenințate critic lansați în Dunărea inferioară (2013–2015)“, finanțat prin Programul Operațional de Pescuit.

Cu acest prilej, reprezentanții Universității „Dunărea de Jos“ din Galați au început pregătirile pentru lansarea în Dunăre a 95.000 de pui de sturioni pe Braţul Borcea, la Km 39 – Stelnica și pe Dunăre, la Km 100 – Isaccea.

Ieri, a avut loc la ferma piscicolă SturioFarm SA de la Tămădăul Mare, în apropiere de Călărași, recepția calitativă şi cantitativă a puilor de nisetru şi recepţia serviciilor de marcare a acestora cu cipuri CWT. În cadrul celei de-a doua etape a proiectului vor fi lansați în Dunăre pui din toate cele trei specii ameninţate cu dispariția: Huso huso – morunul, Acipenser stellatus – păstruga și Acipenser gueldenstaedtii – nisetru. În prima etapă a proiectului-pilot, demarat în 2013, au fost lansați în Dunăre 90.000 de pui de sturioni, din cele trei specii, respectiv 70.000 de pui de morun, 10.000 de pui de păstrugă și 10.000 de pui de nisetru.

Sturionii din Dunăre, localizați în apele Turciei

Pentru monitorizarea eficientă, puii de sturion sunt marcați cu cipuri CWT. În 2014, experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos“ implicați în proiect au efectuat două acțiuni de evaluare a supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni lansați anterior. În acest proiect sunt implicați specialiști din țările riverane Mării Negre, Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia. Rezultatele preliminarii sunt importante, pentru că s-a reușit capturarea și  identificarea în Marea Neagră a puilor lansați în Dunăre, în apele teritoriale românești și cele ale Ucrainei și Turciei. Cea de-a treia etapă și ultima, de evaluare, va avea loc în luna iulie. Experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos“ din Galați vor definitiva un raport științific amplu asupra stării efectivelor de sturioni din cele trei specii amenințate în contextul ecologic actual și asupra măsurilor care se impun pentru salvarea de la dispariție a acestor specii.

Fluviile europene vor fi populate cu sturioni

Dintre toate statele europene riverane Dunării, doar România şi Bulgaria mai au în apele teritoriale exemplare de sturioni sălbatici. Specialiștii de la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați vor utiliza rezultatele obținute în cadrul proiectului la redactarea unei propuneri de regulament cu privire la salvarea acestor specii prin popularea fluviilor din statele UE cu pui de sturioni. Propunerea va fi dezbătută, în luna septembrie, cu specialiști ai Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică (CITES), ai Direcției Generale pentru Pescuit din cadrul Comisiei Europene și ai Societății Mondiale pentru Conservarea Sturionilor, urmând ca, după validare, să devină regulament european.

Dintre toate statele europene riverane Dunării, doar România şi Bulgaria mai au în apele teritoriale exemplare de sturioni sălbatici.   

Guvernul începe proiecte, Guvernul le abandonează

În 2006 a fost demarat un program guvernamental de populare a Dunării cu sturioni, după ce în 2005 a fost interzis pescuitul la sturioni până în 2015. Ambele măsuri erau motivate de scăderea severă a populaţiei de sturioni din apele noastre de la 685 tone în anii ’70, la 11 tone în 2004, principalele cauze fiind exploatarea sălbatică şi braconajul. În noiembrie 2006, au fost eliberaţi în Dunăre 67.000 de pui de de morun şi păstrugă, la Plaja Lipovenească dintre Galaţi şi Brăila, în zona Stelnicu, în zona Isaccea şi pe Canalul Sfântul Gheorghe. Din 2006 şi până în 2009, statul român a eliberat în Dunăre, în total, 430.000 de pui de sturion. În 2009, programul a fost întrerupt. Dacă în acel program s-ar fi putut elibera în fiecare an 100.000 de pui, ar fi fost posibilă refacerea populaţiei de sturioni. Din cauză că programul a fost întrerupt în 2009, iar în 2010, 2011 şi 2012 nu s-a făcut deloc populare cu pui de sturioni, programul guvernamental nu şi-a atins scopul.

Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă