23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial50 de primari cer pornirea mineritului în Apuseni

50 de primari cer pornirea mineritului în Apuseni

Cei mai mulţi dintre localnici cred că proiectul minier de la Roşia Montană este unul pozitiv.

În timp ce câteva mii de protestatari manifestau în Bucureşti împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, pe stadionul din comuna ardeleană s-au strâns ieri 10.000 de oameni pentru a-şi exprima sprijinul faţă de acest proiect. Oamenii s-au adunat pe stadionul din Roşia Montană, unde liderii Sindicatului Viitorul Mineritului au organizat, cu prilejul sărbătorii de Sfântă Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului, Ziua Minerului.

În faţa oamenilor adunaţi pe stadion, 50 de primari din zona Munţilor Apuseni au lansat un apel adresat parlamentarilor, cărora le solicită să sprijine reluarea mineritului din zonă. „Îi respectăm pe cei care protestează împotriva proiectului de la Roşia Montană. Este dreptul lor să îşi exprime opinia. Însă şi noi avem aceleaşi drepturi ca şi ei. Şi noi ne putem exprima opinia, care este ferm în favoarea proiectului minier.

Pentru zona Apusenilor, aceste locuri de muncă sunt vitale. Este dreptul nostru să ne decidem viitorul, nu avem nevoie să vină cei din Bucureşti să ne spună ce trebuie să facem. Nimeni din Roşia Montană nu a mers în Bucureşti să le spună ce să facă cu câinii lor vagabonzi. Ar fi deplasat, la fel cum este deplasat ca cineva să vină să ne spună nouă ce să facem în Roşia Montană”, spune unul dintre participanţii la întâlnirea de pe stadion, Radu Opriş.

Ce spun sindicaliştii

La rândul său, liderul Sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu, afirmă că „nu înţeleg cum poate cineva să protesteze împotriva locurilor de muncă. Noi avem nevoie de aceste locuri de muncă în Roşia Montană, avem nevoie de minerit”. De asemenea, el consideră că protestatarii împotriva proiectului minier încearcă să manipuleze opinia publică atunci când spun că presa este cumpărată. „Eu am aflat din presă despre protestele lor, deci nu pot spune că îi boicotează. Şi noi am avut mitinguri şi proteste, am avut adunări populare de mii de oameni în Roşia Montană, pe care presa nu le-a relatat sau nu cu amploarea pe care am fi dorit-o noi. Însă nu ne putem permite să spunem că presa ar fi avut ceva cu noi. În fond, există libertatea presei, pe care trebuie să o respectăm”, a spus Cristian Albu. De asemenea, localnicii spun că toate consultările populare, inclusiv referendumul nevalidat din decembrie 2012, au demonstrat sprijinul mare de care se bucură acest proiect.

„Este o investiţie care merită să fie tratată cu acelaşi respect ca şi celelalte investiţii. Trebuie să primim un răspuns. Nu mai vrem amânări. Îi rugăm pe parlamentari să ţină cont că noi nu putem face IT sau electronică, cum se face în Bucureşti sau la Cluj. Noi suntem mineri din tată-n fiu!”, spune unul dintre localnici, Nelu ­Furdui.

Ce spun opozanţii

În contrapartidă, mii de opozanţi ai proiectului minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation au continuat să iasă în stradă în principalele oraşe ale ţării. Ei spun că acest proiect ar fi o ameninţare la adresa mediului şi că el pune în pericol patrimoniul cultural. Însă, potrivit documentelor oficiale, doar maximum 20 la sută din patrimoniul construit de la Roşia Montană va fi afectat de acest proiect, iar standardele de mediu obligatorii în Uniunea Europeană ar fi respectate. Unii dintre protestatari spun că se îndoiesc de faptul că statul român ar avea capacitatea administrativă de a impune respectarea tuturor acestor termeni.

Oamenii au început să se adune la Roşia Montană din jurul prânzului, însă momentul culminant la fost la ora 19.00

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă