Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

"Sarbatoarea muzicii", la Constanta si in lume

Milioane de oameni din peste 100 de tari din lume celebreaza maine, "Sarbatoarea muzicii" ("La fete de la musique"). In Constanta actiunea este organizata de Alianta Franceza, care subliniaza faptul ca principiile coordonatoare ale ale acestei ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

20.06.2005 - 00:00
Milioane de oameni din peste 100 de tari din lume celebreaza maine, "Sarbatoarea muzicii" ("La fete de la musique"). In Constanta actiunea este organizata de Alianta Franceza, care subliniaza faptul ca principiile coordonatoare ale ale acestei manifestari sunt gratuitatea, organizarea in aceeasi zi in intreaga lume, participarea muzicienilor amatori si profesionisti, diversitatea de genuri muzicale si muzicalizarea spatiilor de patrimoniu si publice. Pe langa faptul ca este un moment privilegiat de descoperire muzicala, atat pentru public, cat si pentru muzicienii care participa, locali sau nu, "Sarbatoarea muzicii" reuneste, de asemenea, si actori locali, care se asociaza la dezvoltarea acesteia si contribuie la mentinerea ei. Pregatirile pentru ca evenimentul sa fie un succes si la Constanta s-au derulat cu intensitate. La Alianta Franceza din localitate toata lumea este preocupata ca evenimentul sa se desfasoare fara cusur.

De peste 20 de ani pe scena lumii

"Sarbatoarea muzicii" a fost lansata pe 21 iunie 1982, ziua solstitiului de vara. Ideea ii apartine lui Maurice Fleuret, director al Muzicii si Dansului, care in acel an a descoperit, in urma unui studiu pe practicile culturale ale francezilor, ca aproximativ cinci milioane de oameni canta la un instrument, dintre care jumatate sunt tineri. Fleuret a avut atunci ideea de a aduce oamenii in strada. In cadrul sarbatorii toate genurile muzicale primeau o atentie egala din partea participantilor, fie ca era vorba despre rock, jazz, cantec sau muzica traditionala sau despre asa-numita muzica intelectuala sau serioasa. A fost o reusita imediata, populara si spontana si a devenit una dintre cele mai mari manifestari culturale franceze si datorita gratuitatii concertelor si sprijinului comunitatilor locale, lucruri care au dus la o coeziune din ce in ce mai larga a populatiei. Evenimentul a ajuns sa fie "exportat" in anul 1985, cu ocazia Anului european al muzicii, ajungand si in municipiul Constanta in anul 2000.

Harta sunetelor

Dimensiunea europeana ramane predominanta. Constanta, alaturi de orase ca Berlin, Budapesta, Barcelona, Istanbul, Liverpool, Luxemburg, Roma, Praga, Santa Maria da Feira, a semnat o "carta a partenerilor Sarbatorii europene a muzicii". Evenimentul a trecut insa de granitele batranului continent, ajungand si dezvoltandu-se in Statele Unite ale Amercii (New York, San Francisco, Africa de Sud - Manilla), dar si in tari din America de Sud, cum ar fi Brazilia si Columbia.
Sarbatoarea este un succes international, purtatoare a noilor tendinte muzicale: reinnoirea muzicii traditionale, explozia muzicilor lumii, dezvoltarea corurilor, aparitia muzicii rap, tehno sau revenirea carnavalului muzical. Ea ajunge in toate locurile, atat in centrul orasului, cat si in scoli, spitale, inchisori, in sate, este un mijloc de comunicare intre centru si periferie, intre bogati si saraci, intre orase si sate, este un mijloc de coeziune sociala. Muzica uneste, iar muzica ce coboara in mijlocul strazii creeaza o stare de spirit care, in mod natural, democratizeaza accesul la practicile artistice si culturale.
"Sarbatoarea muzicii" are capacitatea permanenta de a se reinventa. A aparut la initiativa unei institutii, dar a ajuns sa traiasca in strada, sustinuta de cantec.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...