4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Rechinii albi" au primit medalii NATO

“Rechinii albi” au primit medalii NATO

La Unitatea Militara 01737 din Topraisar a avut loc ieri un ceremonial ocazionat de intoarcerea in tara a detasamentului ROFND X. Acesta a participat, incepand cu luna aprilie 2005, la misiunea de pace din provincia Kosovo, sub comanda NATO. Militarii fac parte din cadrul Batalionului 341 Infanterie Topraisar, care a trimis trei detasamente in Kosovo, fiecare fiind format din 86 de militari, care au indeplinit misiuni de cate 4 luni.
Batalionul 341 I a defilat prin fata tribunei oficiale, in ritmurile Fanfarei Militare a Fortelor Navale, condusa de maiorul Cornel Ignat. Au urmat o ceremonie religioasa si alocutiuni ale invitatilor. Militarii au fost medaliati cu medalia “Non-article 5”, care se acorda militarilor din tarile NATO care indeplinesc misiuni pe o durata mai mare de doua luni, in tari care nu sunt membre ale aliantei. 40 dintre medalii au fost acordate in Kosovo, restul de 46 la Topraisar.

Copiii unitatii

Comandantul ROFND X, maiorul Ovidiu Bota, spune ca printre misiunile care au fost duse la indeplinire in Kosovo se numara cele de observare, de patrulare si paza, de insotire etc. Disciplina militara a ajutat, deoarece fiecare stia, la orice moment, ce are de facut. “Ne-am inteles foarte bine cu localnicii, pentru ca am pastrat echidistanta atat fata de etnicii albanezi, cat si fata de cei sarbi. Ne-am apropiat de copii, carora le ofeream cate o ciocolata din portia noastra”, se destainuie comandantul. “Rechinii albi” s-au intors acasa cu amintiri pe care nu le vor uita niciodata. Tot comandantul Bota a afirmat ca imaginea unui copil abandonat care traia la gardul unitatii a marcat intregul detasament: “Imaginea aceasta va ramane in mintea noastra pentru totdeauna”, afirma el. Cel mai important este insa ca, pentru “rechinii albi”, speranta s-a transformat in certitudine, dupa cum afirma comandantul. Este vorba despre speranta de acum un an, de la prima deplasare in Kosovo, ca lucrurile vor merge bine.

Licentiatul in chimie

Dincolo de armata si disciplina cazona, membrii detasamentului ROFND X sunt oameni cu povesti de viata interesante. Unul dintre ei, Lica Nitu, este un licentiat in chimie care a ales calea armelor. “Cand am terminat armata, acum doi ani, nu mi-am gasit nici un loc de munca in domeniu, asa ca am decis sa raman in armata. Am un contract pe trei ani care expira in 2006. Atunci ma voi hotari ce voi face in continuare”, spune caporalul Nita. In Kosovo, el a avut rolul de paza a unitatii si a indeplinit misiuni de patrulare. Nu a fost greu, in cele patru luni petrecute acolo nu a fost nevoit niciodata sa faca uz de arma. In plus, si clima era ca acasa, asa ca s-a obisnuit repede.

Dor de sarmale

O prezenta inedita printre “rechinii albi” este maistrul militar Carla Benedek, care s-a ocupat cu hrana militarilor, singura femeie din ROFND X. Pentru ca au facut parte dintr-o comanda italiana, mancarea era adusa de catre acestia. “Eu pregateam mancare traditionala romaneasca. Am facut Pastele acolo si a trebuit sa avem pe masa miel si oua vopsite”, spune maistrul Bendek, care adauga ca italienii au fost foarte mirati sa vada ca romanii vopsesc ouale. “Macaronarii” au apreciat insa preparatele traditionale romanesti, in special mititeii. Singurul lucru dupa care au tanjit romanii au fost sarmalele, pentru ca, oricat au incercat, nu au gasit nici o foaie de varza murata.

Urmeaza Afganistanul

Misiunea “rechinilor albi” a fost apreciata si de reprezentantul Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT), Marin Cojocaru, care a afirmat ca batalionul poate paticipa la actiuni de mentinere a pacii. De altfel, expertii militari considera ca aplicatiile in Kosovo sunt antrenamente pentru actiunile viitoare, in teatre de lupta mult mai periculoase. Dupa cateva luni de vacanta, “rechinii albi” vor pleca, la inceputul lunii decembrie anul curent, spre Afganistan, unde vor participa la actiunea “Enduring Freedom”. In locul lor, in Kosovo se va deplasa batalionul 33 Vanatori de munte “Dragoslavele”, din Campulung Muscel. Batalionul 341 I de la Topraisar e pregatit acum pentru cele mai dure misiuni militare care au loc pe glob.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă