16.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecial"Portrete feminine", la Palatul Sutu

“Portrete feminine”, la Palatul Sutu

In holul Palatului Sutu a fost vernisata expozitia de desene intitulata “Portrete feminine”, a carei autoare este Maria-Florica Petrescu, un autentic talent ascuns. Desi postuma si organizata “in memoriam”, de fiul sau, dr. Arcadiu Petrescu, aceasta expozitie este prima si ultima a acestei remarcabile personalitati feminine, inzestrata cu autentica vocatie artistica.
Maria-Florica Petrescu (1902-1968) a fost casatorita cu magistratul Valerian Petrescu (cel care in calitate de secretar al Comitetului “Pro-Eminescu” din Constanta, a contribuit la ridicarea binecunoscutei statui a poetului, de la malul marii, opera a sculptorului Oscar Han), dar si buna prietena a Principesei Marta Bibescu. Apreciata in epoca pentru talentul sau poetic (printre cei pe care i-a cucerit cu sensibilitatea sa artistica fiind si Tudor Arghezi), Maria-Florica Petrescu si-a relevat si talentul plastic, in creatii pe care nu le-a facut cu gandul de a le expune public.
In expozitia de la Palatul Sutu, publicul va fi cucerit de fantezia si expresivitatea portretelor feminine, care, in putine notatii grafice si cromatice, reusesc sa redea o larga gama de personalitati umane, in diferite atitudini. De la tristete la cochetarie, de la asemanari cu arta lui Tonitza pana la apropieri surprinzatoare de cea a lui Toulouse Lautrec (mai ales intr-un portret de femeie, cu palarie cu boruri largi si manusi negre pana la cot, expediat din cateva linii, in tus negru, colorat in pastel, cu o unica pata de rosu, ca un suport, pentru intreaga compozitie), portretele Mariei-Florica Petrescu nu sunt ancorate intr-o epoca anume. Moderne prin spirit si expresie plastica, “Portretele feminine” expuse la Palatul Sutu vorbesc despre un real talent plastic, nu doar portretistic, si trezesc o vie apreciere fata de autoarea lor, Maria-Florica Petrescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă