10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecial"Podul lui Dumnezeu" a fost zidit de Consiliul Judeţean Mehedinţi

“Podul lui Dumnezeu” a fost zidit de Consiliul Judeţean Mehedinţi

Pe considerentul că s-a şubrezit şi trebuie consolidat, au fost dărâmate de pe această punte rutieră monumentală două stânci şi au fost puse în loc ziduri din piatră şi beton.

După “reparaţie”, podul natural, singurul de acest fel din ţara noastră, a fost închis traficului auto. Menţionăm că monumentele naturale nu se repară – e ca şi când i-am face un ”lifting facial” cu ciment Sfinxului din Bucegi, ca să arate mai frumos…

 La intrarea pe podul natural din localitatea Ponoarele, călătorul este întâmpinat de un panou care informează cum Consiliul Judeţean Mehedinţi a hotărât să modernizeze şi să consolideze această cale rutieră contra sumei de 44.000.000 de lei, adică 10 milioane de euro. Practic au fost dărâmate două bucăţi mari din stânca originală, blocuri care zac acum aruncate pe fundul prăpastiei, şi au fost înlocuite cu nişte ziduri din pietre mai mici, legate cu ciment.

„Reparaţia“ a fost justificată prin faptul că Podul lui Dumnezeu, la care nu s-a intervenit de când e lumea, s-ar fi şubrezit brusc în 2009. Dar rezultatul „reparaţiei“ arată infinit mai prost decât originalul.

Mai mult, după ce au făcut trebuşoara aceasta, autorităţile locale au deviat traficul auto de pe pod printr-o bretea rutieră paralelă, lungă de aproximativ un kilometru. Astfel, singurul pod natural din România peste care trecea un drum, a fost închis traficului auto – ca atare, „reparaţia“ nu mai are nici o explicaţie raţională…

Comisia Monumentelor Naturii nu a avizat lucrarea

Podul lui Dumnezeu din comuna Ponoarele este un monument al naturii, parte componentă a rezervaţiei carstice Ponoarele. Este un pod natural lung de aproxiamtiv 35 de metri, în formă de arc de cerc peste o prăpastie adâncă de 30 de metri, pe care trecea drumul judeţean dintre Baia de Aramă şi localitatea Marga. Până de curând a fost singurul pod natural deschis traficului auto din România şi al doilea de acest fel din Europa. ”Podul lui Dumnezeu este monument al naturii şi nu se intervine pe el decât cu acordul Academiei Române, conform Legii 5/2000. Noi nu am aprobat niciodată această lucrare”, a declarat Dan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.   

Legendă: „Drumul de piatră“ făcut pentru Sfântul Nicodim

Legenda spune că Sfântul Nicodim a visat un înger care i-a cerut să construiască o mănăstire deasupra unei cascade. Sfântul a pornit în căutarea cascadei. S-a oprit la Ponoarele, unde exista o cascadă, dar două familii înstărite din localitate l-au alungat din localitate. Atunci Dumnezeu a făcut un pod din piatră peste o prăpastie, pentru ca Nicodim să treacă spre Tismana, să ridice mănăstirea visată. Înainte de a pleca, Nicodim a blestemat apa de la Ponoarele: să se zbuciume, să fie fără peşti şi să o înghită pământul. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit opt mori (zbucium), în ea nu trăieşte nici o vietate, iar la un moment dat pământul o înghite, la propriu, pentru că traiectoria albiei sale trece peste o peşteră.

În ultimii ani, comunitatea din Ponoarele a hotărât să construiască o biserică lângă pod, pentru a dezlega acest blestem.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă