8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Modulul de protectie antiseismica" - premiat cu medalie de aur

“Modulul de protectie antiseismica” – premiat cu medalie de aur

Cea de-a IX-a editie a Salonului National de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi “Inventika 2005” a adus noi distinctii inventiei “Modul individual de protectie antiseismica”, realizat de Mircea Manolescu si Mircea Chitescu. Printre distinctiile obtinute de inventia celor doi romani se numara: medalia de aur la Salonul International de Inventica de la Geneva (editia din 2005) si premiul special al Ministerului Situatiilor de Urgenta din Federatia Rusa.
Ultimul premiu este valoros, avand in vedere ca a fost acordat chiar de specialisti care, prin natura profesiei, participa permanent la stari de urgenta, deci au o experienta foarte bogata.
Modulul individual de protectie antiseismica, de asemenea anticiclonica si antiterorista, este foarte compact si rezistent si nici nu are dimensiuni exagerate. Este vorba de dimensiunile 1 m x 0,7 m x 1 m, iar ca greutate cantareste doar 90 kg, mai usor cu aproape 10 kg decat cea a unuia dintre cei doi inventatori.
Nu afecteaza in nici un fel structura de rezistenta a blocului si se integreaza foarte bine in mobilierul din locuinta. De altfel, una dintre preocuparile inventatorilor este ca modulul sa arate si bine si, pe langa utilitatea practica, de salvare de vieti omenesti in caz de cutremur (obiectivul pentru care a fost inventat), sa fie parte a mobilierului din locuinta.
“Modulul l-am inventat pentru a salva viata unei persoane peste care se prabuseste un bloc de cateva zeci de etaje. Este in faza finala a industrializarii, se efectueaza ultimele teste si la comercializare pe piata va iesi cam peste doua luni. In versiunea de baza – care include modulul, sezlongul, sursa de lumina si, poate, si baliza electronica de localizare – va costa in jur de 1.500-2.000 de euro. Pentru celelalte accesorii – masti de gaze, dispozitiv de comunicare etc. – nu stim inca la ce costuri sa ne asteptam. Sigur este ca, in scurt timp, modulul se va putea cumpara si credem ca astfel vom ajuta la salvarea a cat mai multe vieti in cazul unui cutremur puternic”, ne-a declarat dr. inginer Mircea Manolescu, unul dintre inventatori.
Inventia a suscitat, de asemenea, atentia americanilor, Divizia de Prevenire si Salvare in caz de cutremur a pompierilor din Los Angeles apreciind-o in mod deosebit, considerand modulul foarte valoros pentru societatea civila. De altfel, inventatorii sunt deja in contact cu un american interesat sa produca modulul si sa-l comercializeze pe piata americana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă