15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Miclea si cu gasca lui, cascadorii rasului"

“Miclea si cu gasca lui, cascadorii rasului”

“Chiar la minister in poarta zace o reforma moarta”, “A venit blonda Paloma/Sa se joace de-a reforma”, “Miclea si cu gasca lui, Cascadorii rasului”, “Calin e baiat frumos, dar cu obrazul cam gros” sunt doar cateva din sloganurile care s-au auzit ieri printre fluieraturi si huiduieli la ora pranzului in Piata Revolutiei din Capitala. Nu a fost vreun festival de recitari, ci mitingul organizat de Federatia Educatiei Nationale, la care au participat in jur de 5.000 de cadre didactice din Bucuresti si 32 de judete, acestea cerand salarii mai mari si alocarea a 6% din PIB pentru invatamant.
Imbracati in veste negre si purtand pe cap sepci de aceeasi culoare, sindicalistii au vrut sa atraga astfel atentia, chiar de Ziua Mondiala a Educatiei, asupra starii dezastruoase din invatamant. Vestimentatia manifestantilor, fanfara si crucea nu au fost intamplatoare, protestatarii declarand ziua de ieri drept data la care a decedat invatamantul romanesc. In plus, fiecare protestatar avea in mana cate o tepusa din polistiren de care era prinsa harta Romaniei. Ca sa fie siguri ca si politicienii – multi dintre ei analfabeti, dupa cum ii catalogheaza profesorii – vor prinde ideea, in interiorul hartii era scris cu litere rosii “Teapa”. Timp de o ora si jumatate pe la tribuna s-au perindat liderii organizatiilor sindi-cale la nivel national si local, care au facut o radiografie asupra starii actuale a invatamantului, indeosebi a saraciei in care i-a afundat puterea.

“Ha, ha, ha! Ba, eu n-am fost premiant!”

“Ha, ha, ha! Ba, eu n-am fost premiant!, ca sa citez un clasic in viata. Acum stim de ce nu le place scoala, c-au trecut prea usor prin mana noastra. Sa avem grija sa nu se mai intample asa ceva”, le-a spus un sindicalist colegilor sai. Dupa fiecare discurs al liderilor lor, sindicalistii scandau diversele sloganuri pe care le aveau tiparite pe hartie, de multe ori huiduind si cerand demisia mai-marilor de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in speta a ministrului Mircea Miclea si a secretarului de stat pe probleme de invatamant preuniversitar Paloma Petrescu.
La ora 13.30 manifestantii s-au incolonat si pe diverse marsuri funebre interpretate de fanfara au inceput sa marsaluiasca spre Piata Victoriei, in fata Guvernului. Crucea, sirul de covrigi atarnat, fanfara si vestimentatia neagra i-au facut pe unii bucuresteni sa creada ca este vorba de cine stie ce inmormantare.
Abia cand se apropiau de coloana, care se intindea pe o distanta de aproape un km, se dumireau ca era un mars de protest. O data ajunsi in Piata Victoriei, cativa reprezentanti au depus la Guvern o scrisoare cu revendicarile pe care le au. Intre timp manifestantii au mai fluierat si huiduit si apoi fiecare s-a indreptat catre casa, actiunea de protest fiind autorizata pana la ora 15.

250 de euro/an pentru tinuta vestimentara

Revendicarile FEN sunt urmatoarele: ¥ o noua lege a salarizarii ¥ salariu minim in educatie de 250 de euro in 2006 ¥ alocarea a 6% din PIB pentru invatamant in 2006 ¥ subventie in valoare de 200 de euro pe an pentru cumpararea de carte ¥ subventie de 250 de euro/an pentru tinuta vestimentara ¥ subventie de 10 euro/luna pentru internet ¥ tichete de masa pentru toti salariatii ¥ acordarea unei prime de vacanta in cuantum de un salariu mediu brut pe invatamant ¥ fond de premiere lunara in valoare de 10% din fondul de salarii ¥ respectarea parteneriatului social.
“Domnule prim-ministru, desi scurta, cariera dumneavoastra didactica va putea edifica asupra situatiei reale a invatamantului romanesc si nu a celei declarate. Intrucat acesta este singurul sistem in care participa direct sau indirect intreaga populatie si considerand ca prestigiul cadrului didactic trebuie redobandit si onorat, credem ca a venit momentul manifestarii vointei politice pentru actiuni concrete si constante, care sa conduca la integrarea in standardele europene. Va solicitam negocierea tuturor acestor cereri (revendicarile enumerate mai sus – n.n.) legitime cu echipa de negociatori ce va fi desemnata de FEN. Un raspuns negativ din partea dumneavoastra va atrage dupa sine escaladarea unui conflict social grav, de care va veti face pe de-a intregul responsabil”, se spune, printre altele, in scrisoarea depusa la Guvern. Pentru guvernanti este evident ca toamna se anunta fierbinte si declansarea unei greve generale in invatamant devine tot mai palpabila. De altfel, saptamana viitoare, pe 12 octombrie, in Capitala va avea loc un alt miting de protest, la care vor participa si mai multe cadre didactice, avand in vedere ca organizatoare sunt cele-lalte trei federatii sindicale din invatamant.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă