13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial"Gherila urbană", pe litoral

“Gherila urbană”, pe litoral

Privit la început ca un hobby destinat exclusiv celor pasionaţi de arme şi conflicte, în 2010 acest sport s-a dezvoltat fără precedent la malul mării.

Nu trebuie să ai nici un fel de pregătire militară ca să joci paintball. De asemenea, nu trebuie să fii sportiv ca să îmbraci combinezonul şi să intri în luptă. Pe lângă numărul mare de cluburi de paintball care funcţionează tot timpul anului pe litoralul românesc, în staţiuni există chiar şi unităţi de cazare care şi-au amenajat propriile terenuri şi oferă contra cost „şedinţe” de paintball. De altfel, acest sport figurează în majoritatea ofertelor de divertisment pe care agenţiile de turism şi hotelurile le prezintă clienţilor.

Reguli simple

„Persoanele între 14 şi 50 de ani pot practica fără probleme ­paintball”, ne-a declarat administratorul unui centru din Constanţa. În cazul copiilor de până la 16 ani este obligatorie prezenţa pe marginea terenului a  unui adult care să răspundă pentru minori. Regulile sunt destul de simple. Trebuie să ai un pic de condiţie fizică, să nu suferi de vreo boală, să fi echilibrat psihic şi să respecţi cu stricteţe regulile poligonului. Pentru turişti, cea mai la îndemână este varianta închirierii terenului în grup. Pentru două echipe de câte cinci persoane, tariful nu depăşeşte 20 de euro pentru două ore, inclusiv echipamentul de protecţie şi markerele (armele). Mai trebuie să ştiţi că pe teren se poartă obligatoriu îmbrăcăminte lungă şi cască de protecţie. Anul acesta cluburile de pe litoral oferă gratuit băuturi răcoritoare echipelor combatante şi, de asemenea, în funcţie de cantitatea de muniţie (bilele) consumate, primiţi diferite surplusuri din partea clubului.

SWAT team

Pentru necunoscători, paint­-ball-ul imită lupta de gherilă urbană. Cu cât pe teren există mai multe obstacole, cu atât lupta este mai interesantă. De obicei, pe terenul de luptă veţi întâlni grămezi de cauciucuri, baloţi, auto­turisme dezafectate, obstacole gonflabile, precum şi alte elemente care reproduc atmosfera unui conflict urban. Există mai multe feluri de joc, în echipe, individual, combinate cu  diferite tactici. Combatanţii primesc aceeaşi cantitate de muniţie, iar cel care este nimerit de o bilă cu vopsea este considerat eliminat. Cel mai interesant este „swat vs tero”, respectiv una dintre echipe reprezintă celebra unitate antiteroristă Special Weapons and Tactics, iar cealaltă – teroriştii. Lup­ta se desfăşoară după reguli stricte, iar protecţia jucătorilor este pe primul loc, înaintea dis­tracţiei. Vă recomandăm să nu daţi frâu liber orgoliilor pe te­renul de paintball, pentru că altfel sunteţi eliminaţi. Pasiu­nea românilor pentru acest sport a devenit atât de mare încât în prezent la nivel naţional se desfăşoară un campio­nat sub egida Ligii Naţionale de Paintball, profesionist structurat pe două divizii.

Dincolo de sport şi divertisment, paintball-ul este utilizat pentru instruirea luptă­to­rilor adevăraţi. Pentru că tot am pomenit mai sus de SWAT-ul american, ei bine, printre exerciţiile trupelor speciale figurează şi şedinţe de paintball. Se consideră că, indiferent de natura antrenamentelor, nimic nu-i poate reda mai bine unui luptător senzaţia că se trage asupra sa, sau că este împuşcat, decât paintball-ul. 

Există mai multe feluri de joc, în echipe, individual, combinate cu  diferite tactici. Cel mai interesant este „swat vs tero”, respectiv una dintre echipe reprezintă celebra unitate antiteroristă Special Weapons and Tactics, iar cealaltă – teroriştii.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă