14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProfitând de divergențele din inima NATO, Rusia ar putea ataca România

Profitând de divergențele din inima NATO, Rusia ar putea ataca România

Generalul în retragere Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa între anii 2014 – 2017, a lansat un avertisment dur cu privire la poziția Rusiei față de NATO. Generalul Hodges estimează că, pentru a testa capacitatea de răspuns a NATO în contextul actualelor disensiuni din interiorul Alianței, Rusia ar putea încerca, chiar în această perioadă, un atac asupra României.

Declarațiile generalului american au fost prezentate, acum câteva zile, de ziarul britanic The Times în interiorul unui articol de analiză intitulat “Putin and Xi on the march as Trump brings troops home”  (“Putin și Xi în ofensivă, în timp ce Trump își cheamă trupele acasă”). Titlul se referă la decizia președintelui Trump de a retrage o parte din forțele SUA din Germania, decizie pe care generalul Hodges (ajuns la vârful carierei sale militare în timpul administrației Obama) o califică drept „o greșeală colosală” și „o nebunie”.

„Rusia ar putea profita de divergențele din NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. Dacă ei vor considera că noi nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în Statele Baltice și să amenințe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a estimat generalul Hodges. În opinia acestuia, o asemenea evoluție este favorizată de actuala configurație mondială, în care China este în ascensiune, Rusia vrea să-și reafirme statutul de super-putere, Statele Unite sunt izolaționiste iar Uniunea Europeană este mai degrabă pasivă. 

În privința României, un atac al Rusiei poate fi socotită drept din ce în ce mai aproape, în condițiile în care Rusia își extinde, de câțiva ani, controlul asupra nordului Mării Negre. Astfel, Crimeea a fost ocupată în anul 2014, în prezent “Odesa este în meniu” (Odesa fiind un oraș ucrainean la Marea Neagră), după care ar urma ocuparea Republicii Moldova. Aceasta ar fi rațiunea pentru care „Rusia are mii de soldaţi în Transnistria. Este o divizie în Transnistria condusă de ofiţeri ruşi şi echipată de Kremlin. Potenţialul este acolo”, a punctat generalul Hodges.

“Dacă vor considera că noi nu suntem solidari, ei ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în Statele Baltice și să amenințe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”

Ben Hodges,

Fost general american

 

IMPLICAȚIE

Unde se mută trupele din Germania

Statele Unite au anunțat că vor retrage circa 9500 de militari din Germania (o treime din efectivul actual) dar n-au precizat care va fi destinația acestora. Ori vor fi trimise înapoi în America, ori vor fi mutate într-o altă zonă a Europei. În această ultimă variantă, țările cele mai îndreptățite și mai dispuse să găzduiască noile trupe americane sunt Polonia și România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă