15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProcurorul torționar, George Cojocaru, se vrea șef la DNA

Procurorul torționar, George Cojocaru, se vrea șef la DNA

Magistratul care, în calitate de procuror de ședință, s-a opus liberării condiționate a omului de afaceri Dan Adamescu, deși acesta demonstra cu documente că era grav bolnav, vrea acum sa fie șef la DNA.

Acesta este George Daniel Cojocaru, care acum își cere delegarea la conducerea Serviciului registratură, grefă, arhivă și relații cu publicul din DNA.

Dan Adamescu a murit la scurt timp după ce procurorul în cauză i-a obținut în instanță menținerea în închisoare. În calitate de procuror de ședință, Cojocaru obținuse, în data de 19 mai 2016, și arestarea fiului lui Dan Adamescu.

Cojocaru este un „solicitant regulat” al CSM, întrucât se vrea transferat aproape an de an de la un Parchet la altul.

Dan Adamescu și fiul său, Alexander Adamescu

 

Fără examen, procuror cu grad înalt

În anul 2003, George Daniel Cojocaru a fost numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu. În 2006, pe ordinea de zi a Secției pentru procurori s-a aflat Nota Direcției Resurse Umane privind avizarea numirii ca procuror la DNA a lui Cojocaru. Prin soluția 427/1154/2006, Cojocaru, cu nici 3 ani experiență, a devenit procuror DNA iar în iulie 2008 cerea CSM să-i recunoască gradul de Curte Supremă.

Astfel, procurorul Cojocaru, la fel ca peste 500 de colegi ai lui, a făcut o cerere de avansare ca efect al numirii sale la DNA pe bază de interviu. CSM a respins, motivând că legea nu permite avansarea în grad decât prin examen. Cojocaru a atacat hotărârea CSM la Secția de Contencios a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța Supremă i-a admis automat prin deja instaurata practică judiciară, chiar dacă acesta era de puțini ani procuror.

 

În 26 februarie 2009, Cojocaru (alături de Dănuț Volintiru, Tiberiu Nițu, Daniel Morar, Doru Țuluș, etc) a primit gradul maxim profesional, cel de Parchet de Înaltă curte, fără examen, prin sentința de la Secția de Contencios condusă la acea vreme de judecătoarea Victoria Bârsan.

George Cojocaru a trecut în nici trei ani de la furturi de mașini direct la marea criminalitate la DNA (adică de la Parchet de Judecătorie direct la cel de Înaltă Curte, fără să mai treacă prin stagiile de Parchet de Tribunal și de Curte de Apel) iar printr-un salt de doi ani (2006- 2008) la DNA a reușit să obțină și cel mai înalt grad de Parchet. Astfel a ajuns cu rang și salariu maxim, fapt ce i-a permis retragerea subită chiar și la Parchetele cu grad mai mic. Spre exemplu, în 2013 a plecat de la DNA la Tribunalul București iar de acolo la Judecătoria Sector 6. Cojocaru a păstrat salariul și privilegiul de procuror de Parchet General, obținute fără examen și deci printr-o crasă discriminare în sistemul judiciar. „Instabilitatea” sa la Parchete ridică mari suspiciuni.

 

Situația lui Cojocaru este printre alte câteva sute de cazuri care arată discriminarea, incompetența, abuzurile care duc înspre era torționară a sistemului judiciar din vremurile comuniste. Un sistem cu procurori cu grade și salarii de Curte Supremă dar cu o experiență și o pregătire precare, și costuri bugetare considerabile.

 

Plimbările procurorului George Daniel Cojocaru

SECŢIA PENTRU PROCURORI ORDINEA DE ZI SOLUȚIONATĂ DIN DATA DE 12 NOIEMBRIE 2013

26724/1154/2013 ÎNCETARE ACTIVITA- TE: 2) Referatul Direcției resurse umane și organizare nr. 25061/1154/2013 privind cererea formulată de către domnul pro- curor COJOCARU GEORGE DANIEL, de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție a domnu- lui procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție COJOCARU GEORGE DANIEL, începând cu data de 14.11.2013 și revenirea sa la Parchetul de pe lângă̆ Tri- bunalul București, începând cu aceeași dată.

• SECŢIA PENTRU PROCURORI ORDINEA DE ZI DIN DATA DE 28 MAI 2014 ORA 14:00

Descriere lucrare 11267/2014, poziția 17 : Cojocaru George Daniel Parchetul de pe lângă Tribunalul București transfer la cererea sa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București

SECŢIA PENTRU PROCURORI ORDINEA DE ZI SOLUȚIONATĂ DIN DATA DE 31 IANUARIE 2017

2161/2017: Nota Direcției resurse umane și organizare privind avizarea numirii în cadrul Direcției Naţionale Anticorupţie a procurorilor declaraţi admiși la interviul organizat la data de 26.01.2017. Solutie Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil numirea la Direcţia Naţională Anticorupţie a următorilor procurori declaraţi admiși la interviul din data de 26.01.2017:

– domnul COJOCARU GEORGE DANIEL, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București CSM nr. 670 22453/2018

Nota Direcţiei resurse umane și organizare nr.21390/2018 privind cererea formulată de către domnul procuror COJOCARU GEORGE DANIEL de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie și continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii formulate de către domnul procuror COJOCARU GEORGE DANIEL de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie și continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.

SECŢIA PENTRU PROCURORI Ordinea de zi soluționată̆ din 18 aprilie 2019, ora: 09:00 Punctul 6. 7884/2019

Insistențele procurorului Cojocaru au avut succes și anul trecut. Astfel, la data de 18 aprilie 2019, prin Decizia 7884 a CSM s-a aprobat un nou transfer al acestuia, de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Cereri de mutare în 2019 și, la mai puțin de un an, în 2020

Dar la mai puțin de un an de la cel mai recent transfer, Cojocaru cere, acum, în anul 2020, să fie mutat înapoi la DNA, prin delegare, ca șef al Serviciului registratură, grefă, arhivă și relații cu publicul din DNA.

Potrivit ordinii de zi publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, această solicitare a lui Cojocaru urmează a fi analizată la data de 26 februarie 2020, adică astăzi.

Indiferent dacă Secția pentru Procurori a CSM va aproba sau nu noua cerere, imposibilitatea acomodării lui Cojocaru la un anumit loc de muncă este, ea însăși, o sursă de suspiciuni.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă