6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiProbleme pentru polițiștii de frontieră de la Marea Neagră

Probleme pentru polițiștii de frontieră de la Marea Neagră

În șase luni, polițiștii de frontieră din Constanța și Tulcea au constatat 383 de infracţiuni și au aplicat 346 contravenţii, cu o valoare de 185.715 lei.

Migrația ilegală este una dintre preocupările constante ale Gărzii de Coastă, care colaborează cu alte structuri ale statului specializate în destructurarea fenomenului. „Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare. În perioada analizată s-au înregistrat 11 cazuri de migrație ilegală, la frontiera terestră în care au fost depistați 47 de cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă. De asemenea, în privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate trei cazuri în care au fost implicați 12 facilitatori (nouă din Moldova, doi din Turcia și unul din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 32 migranţi.

 

Contrabandă cu țigări

În prima jumătate a anului au fost înregistrate 17 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 42 de persoane. Poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 138.370 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de peste 1.370.000 lei. Majoritatea, adică 91.900 de pachete, au fost descoperite la percheziții imobiliare după ce, pe 5 mai, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au oprit în trafic, în municipiul Constanţa, o autoutilitară în care se aflau doi cetăţeni români, în vârstă de 32 și 52 de ani, domiciliați pe raza judeţului Constanţa, despre care existau date și informații că sunt implicați în activităţi de contrabandă cu țigări.

 

Au confiscat peste 336.000 de obiecte contrafăcute

De asemenea, polițiștii, alături de vameși, au acționat pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi folosirea actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud-Agigea şi Constanţa. Au fost înregistrate 31 de cazuri în care au fost implicate 34 de persoane, cetăţeni români şi străini. Au fost ridicate în vederea confiscării aproximativ 336.880 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, produse de uz casnic, produse pentru igienă personală, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 4.457.700 lei. „Cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei”, au spus reprezentanții Gărzii de Coastă.

 

Traficul internaţional cu mașini furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor. Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, 10 infracţiuni, în care s-au întocmit 10 dosare penale, fiind depistate 10 autovehicule furate în valoare aproximativă de 377.120 lei.

 

Braconierii, o problemă

În primul semestru al anului 2018, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 235 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării. În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate 99 de infracţiuni şi au fost aplicate 12 contravenţii (valoare totală 4.780 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 5.000 kilograme de peşte din specii diferite, 21 de ambarcaţiuni şi 13 motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 40.560 metri (avă, textil, monofilament). Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate.

 

S.O.S. pe mare

Acţiunile de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip “search and rescue”) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 8 acțiuni S.A.R., dintre care cinci au fost desfășurate la Dunăre și trei la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

 

Peste un milion de persoane la graniță

În primele șase luni ale anului 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 1.018.760 persoane, din care peste 702.460 cetăţeni U.E. şi 316.300 cetăţeni non-UE și 302.560 mijloace de transport.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă