10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPrimul pas ar fi fost autonomia secuilor. PSD, alături de UDMR?

Primul pas ar fi fost autonomia secuilor. PSD, alături de UDMR?

Viktor Orban nu este la prima tentativă de a aduce în discuție modificarea frontierelor. De exemplu, la sfârșitul anului 2019, Viktor Orban a primit o ripostă din partea premierului Croației, după ce a afișat o hartă istorică a Ungariei care includea și zone ale Croației.

Riposta de acum câteva zile a președintelui Iohannis s-a referit, în egală măsură, la premierul Orban de la Budapesta, dar și la Marcel Ciolacu, liderul PSD, între care Iohannis a susținut că ar exista o complicitate pentru a realiza autonomia unor regiuni din Transilvania, zone pe care maghiarii le denumesc “Ținutul secuiesc”.

“Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus, săptămâna trecută, într-o declarație televizată, președintele Klaus Iohannis.

Despre harta Ungariei Mari pe care a postat-o ulterior Viktor Orban, președintele Iohannis nu a spus, încă, nimic.

În schimb, premierul Ludovic Orban a reacționat cu un comentariu ironic la adresa lui Viktor Orban: “Vrabia mălai visează!”. Invitat, joi, de un jurnalist să ofere un comentariu mai serios pe acest subiect, Ludovic Orban a răspuns că Ardealul este „un subiect intangibil”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă