Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Primarul Constanței: „Voi propune mărirea sumelor acordate Bisericii“

Edilul orașului spune că, de anul viitor, alocațiile financiare de la buget pentru lăcașurile de cult vor fi majorate.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 06.11.2018 - 15:57

Mai multe biserici din Constanța au fost sprijinite cu bani de la bugetul local, iar, de anul viitor, sumele se vor majora. În cea mai recentă ședință de Consiliu Local, consilierii au votat, în majoritate, alocarea a câte 50.000 de lei pentru patru parohii, și anume „Sfinţii 4 Martiri de la Niculiţel“, „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul“, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ şi capela „Adormirea Maicii Domnului“, vor primi câte 50.000 lei. De asemenea, s-a votat și alocarea unei sume de 100.000 de lei pentru biserica „Adormirea Maicii Domnului I“. Aceasta este catalogată drept monument istoric și aici au loc lucrări ample de reabilitare, care sunt costisitoare, motiv pentru care suma propusă și votată este mai mare. În total, 300.000 de lei din bugetul public ajung la cele cinci parohii. 22 dintre consilieri au votat pentru, patru s-au opus.

 

Ce spune opoziția

Unul dintre cei care nu a fost de acord cu alocarea sumelor este consilierul PNL Romeo Rezeanu, care a spus că acești 300.000 de lei ar putea fi folosiți pentru dotarea a 20 de săli de clasă. A afirmat chiar că unii părinți au cheltuit câte 500 de lei pentru acest lucru, care, în mod normal, trebuie făcut de administrația locală. „Sunt membru în Consiliul de Administrație de la Școala «Constantin Brătescu». Am constatat că părinții au dat 500 lei pentru înființarea clasei 0, Step by step. Dacă facem un calcul, cu câți bani ați acordat bisericilor, am fi renovat și dotat clasele acestei școli. La referendum aţi văzut că bisericile nu mai sunt o prioritate. Faptul că nu mai sunt bani de la enoriaşi ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei de la Arhiepiscopie pentru că domnul Tănăsescu (purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei) spunea că este nevoie de un număr din ce în ce mai mare de biserici, pentru că, vezi Doamne, nu mai încap actualii enoriaşi în biserici. Or, constatăm că nici pentru cele care sunt nu mai sunt enoriaşi care să dea bani. Ar trebui să ieşim din paradigma asta, să ne resetăm noi, mintal. Cred că asta vor cetăţenii acestui oraş. Nu aş vrea să folosesc cuvinte grele, precum «ipocrizie» sau «făţărnicie», dar să redevenim nişte oameni liberi, cu gândire liberă şi prioritari să fie copiii!“, a spus Rezeanu. Și consilierul local Raluca Trandafir, membru în comisia de învățământ, a subliniat că este important ca municipalitatea să sprijine financiar biserica monument istoric, dar a subliniat că „educaţia şi şcolile din municipiu au nevoi foarte mari“.

 

Primul plusează

Primarul Decebal Făgădău a replicat că, pentru el, educația este o prioritate. „Un sfert din toți banii constănțenilor merg către burse. Vi se pare lipsă de preocupare pentru educație? Vă pot prezenta graficul alocării pentru educație. A crescut de la an la an!“, a spus edilul. Mai mult, în opinia sa nu se poate pune problema în acest mod: de ce pentru unii dăm și pentru alții nu. De aceea, primarul a anunțat nu numai că va continua aceste alocări financiare, ci, dimpotrivă, le va și majora „Întotdeauna aveam această retorică: de ce să dăm pentru culte, când putem să facem altceva cu banii. Voi susține cultele și voi propune mărirea sumelor acordate pentru acestea“, a explicat acesta. Elevii din Constanța, pe de altă parte, sunt nemulțumiți de valoarea burselor și spun că inflația din ultimul an le-a erodat valoarea.

Comentarii

loading...