8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPrima reacție a lui Felix Bănilă la cererea de demisie

Prima reacție a lui Felix Bănilă la cererea de demisie

Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunţat marţi că demisia este un act unilateral de voinţă, “dar sunt împrejurări în care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laş şi poate chiar lipsit de responsabilitate” şi dă asigurări că, în cazul său, nu se va întâmpla aşa.

Reacţia acestuia vine după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat demisia.

“Demisia este un act unilateral de voinţă, dar sunt împrejurări în care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laş şi poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla aşa. Fiind solicitată de preşedintele în funcţie al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi şi face, în mod neîntârziat. Aşa că voi culege opiniile colegilor mei, ale şefului ierarhic şi al celor implicaţi în actul numirii procurorului-şef al DIICOT, după care voi aduce la cunoştinţă publică rezultatul deciziei luate”, declară Felix Bănilă într-un comunicat de presă.

Felix Bănilă susţine că instituţiile sunt formate din oameni, însă demisia şefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecinţe deosebite, până la instabilitate.

“Eu nu pot concepe că aşa ceva ar fi de dorit, într-o ţară membră a UE şi a NATO, aflată la frontiera acestora. Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal şi de aceea vreau să vă asigur despre faptul că demisia şefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv şi nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanţa funcţiei, de care, de altfel, sunt pe deplin conştient”, mai spune Bănilă.

Într-o declaraţie de presă susţinută luni la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis i-a reproşat lui Felix Bănilă modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal, adăugând că implicarea DIICOT ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Klaus Iohannis a spus însă că, sub conducerea lui Bănilă, “acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore”.

“Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Aşadar îi cer domnului Felix Bănilă să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror-şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie”, a punctat preşedintele.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă