15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPremierul se pregăteşte de audierea din Parlamentul European

Premierul se pregăteşte de audierea din Parlamentul European

Premierul Viorica Dăncilă discută, miercuri, la Bruxelles, cu socialiştii din Parlamentul European despre statul de drept, dar despre şi referendumul pentru familia tradiţională, au declarat pentru MEDIAFAX surse din grupul S&D din PE.

Surse din grupul socialist din Parlamentul European au declarat pentru MEDIAFAX că printre temele de dezbatere care vor fi abordate la dezbaterea de la Bruxelles la care participă, miercuri, premierul Viorica Dăncilă se află „statul de drept” şi „referendumul pentru familie”.

La dezbaterea care are loc în grupul S&D din PE participă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Potrivit agendei oficiale a ministrului, postată pe site-ul ministerului, Toader efectuează miercuri o „deplasare la Bruxelles unde se va alătura delegaţiei guvernamentale”.

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, efectuează o vizita de lucru la Bruxelles, în perioada 25-26 septembrie 2018, în cadrul căreia va avea o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul european, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European. În cadrul convorbirilor pe care prim-ministrul le va avea la Bruxelles, vor fi discutate aspectele prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE de către România şi reafirmarea disponibilităţii României de a contribui în mod activ la procesul de reflecţie asupra viitorului Europei”, anunţă Executivul printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Dăncilă i-a transmis liderului grupului PPE că Guvernul e deschis dialogului pe tema protestelor

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis marţi liderului grupului Partidului Popularilor Europeni, Manfred Weber, în contextul dezbaterii care va avea loc, la începutul lunii octombrie, în Parlamentul European, că Guvernul român are dispobilitatea pentru dialog cu reprezentanţii instituţiilor europeni.

“Premierul Viorica Dăncilă a avut un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situaţia din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa şi a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanţii instituţiilor europene pe toate subiectele de interes. Premierul a reafirmat şi cu această ocazie ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, remis marţi MEDIAFAX.

De asemenea, şeful Executivului a arătat că răspunsul la provocările cu care se confruntă proiectul european în prezent, poate fi găsit prin demonstrarea solidarităţii între statelor membre şi nu prin crearea unor noi clivaje în interiorul Uniunii.

“În cadrul convorbirilor au fost abordate dosarele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor. Primul-ministru a prezentat stadiul pregătirilor desfăşurate de către autorităţile de la Bucureşti, asigurând asupra cooperării strânse cu Parlamentul European în vederea finalizării dosarelor legislative şi asigurării unui mandat de succes”, mai arată sursa citată.

La întrevederea premierului Dăncilă cu Manfred Weber au mai participat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi europarlamentarul Dan Nica.

Premierul Viorica Dăncilă i-a prezentat liderului grupului S&D “situaţia reală” din România

Premierul Viorica Dăncilă i-a prezentat liderului grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor “situaţia reală” din România.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a discutat, marţi, cu preşedintele grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Udo Bullmann, prezentându-i acestuia “situaţia reală” din România. Şeful Executivul a reafirmat ataşamentul faţă de valorile europene, informează Guvernul.

“Au fost astfel abordate subiecte de interes din perspectiva dezbaterii referitoare la România, care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie. În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat situaţia reală din România, reafirmând ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile europene. De asemenea, a prezentat reformele iniţiate de Guvernul României în domenii prioritare pentru ţara noastră, arătând că acestea sunt rezultatul unei cooperări interinstituţionale transparente şi că în elaborarea lor au fost consultaţi şi partenerii europeni”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului remis marţi MEDIAFAX.

Discuţiile între premierul Dăncilă şi oficialul european au vizat agenda europeană, dar şi subiecte aflate pe agenda internă a României. Şeful Executivului, în contextul pregătirii preşedinţiei române la Consiliul UE, “a reafirmat interesul României pentru asigurarea unui mandat care să contribuie la coeziunea proiectului european şi la apropierea Uniunii de către cetăţeni”.

Întâlnirea cu Udo Bullman se înscrie “în seria de contacte pe care şeful Executivului le are, în aceste zile, la Bruxelles, cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European”, potrivit sursei citate.

La întrevedere, alături de premierul Viorica Dăncilă a participat europarlamentarul Dan Nica.

Europarlamentarul Maria Grapini a precizat că este o cutumă ca înaintea unei dezbateri în plenara de la Strasbourg, familia politică din care face parte Guvernul ţării respective să ceară detalii Executivului.

„Există această cutumă ca înainte să fie o dezbatere în plen, grupul politic din care face parte Guvernul statului membru să aibă o dezbatere în cadrul grupului. Nu este o premieră, aşa se procedează. Grupul politic din care face parte Guvernul unui stat este foarte interesat să ştie detalii, pentru că în plenară nu se pot discuta toate şi să fie pregătit grupul să vadă ce poziţie are, pentru că fiind din aceeaşi familie politică ar trebui să găsească mijloace să susţină Guvernul. Şi atunci este interesat să aibă o discuţie mai detaliată, mai largă. S-a întâmplat acest lucru şi cu alte grupuri politice, orecum PPE sau ALDE, au avut o dezbatere înainte cu premierul sau preşedintele statului respectiv”, a menţionat Maria Grapini pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat, pe 13 septembrie, că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, pe 7 septembrie, că are toată deschiderea de a merge şi în Parlamentul European, dacă va fi invitată la dezbaterea pe marginea protestelor din 10 august. “Categoric, am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European, şi în Parlamentul României acolo unde voi fi chemată dar, încă o dată precizez, cred că nu este benefic nici din partea liderilor politici, nici din partea Guvernului să ne dăm cu părerea, ci să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care să stabilească adevărul”, a declarat liderul Executivului.

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunţat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan. De regulă, la astfel de discuţii poate participa şi premierul ţării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European. Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.

Cele mai citite

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă