27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPoluarea aerului provoacă apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet...

Poluarea aerului provoacă apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet anual

”Estimăm că aproximativ 14% din cazurile de diabet la nivel mondial apar din cauza nivelului ridicat al poluării, respectiv 1 din 7 cazuri”, potrivit autorului principal al studiului, dr. Ziyad Al-Aly de la Universitatea Washington, şi VA Saint Louis Health Care System din Missouri.

Cea mai mică formă de particulă de poluare, numită PM 2.5, este deja asociată cu un risc crescut de boală cardiacă, boală pulmonară, boală renală şi alte boli” şi a contribuit, în 2015, la circa 4,2 milioane de decese premature”, a scris echipa implicată în studiu în The Lancet Planetary Health.

PM 2.5 este un mix de fragmente solide şi picături lichide aflate în suspensie în aer, care uneori poate fi observată cu ochiul liber ca o ceaţă.

”Au apărut dovezi în ultimii ani că particulele, când sunt suficient de mici, intră din plămâni în sistemul vascular. Ajung în ficat, în pancreas, în rinichi. Aceste particule sunt toxice. Irită ţesuturile, le afectează, creează un stres oxidant, inflamaţie”, a spus Al-Aly.

Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea şi procesul de îmbătrânire şi apare atunci când pancreasul nu poate produce sau procesa suficient hormon de insulină.

Pentru a analiza legătura dintre poluare şi diabetul zaharat de tip 2, cercetătorii au analizat datele a 1,7 milioane de veterani americani fără diabet, comparând nivelul de PM 2.5 din zona în care locuiesc cu riscul de a fi diagnosticaţi cu această boală în următorii 8 ani şi jumătate, în medie.

Cercetătorii au separat efectul independent al poluării aerului luând în considerare alţi factori de risc, cum este obezitatea.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă