F-35 (Foto: https://www.lockheedmartin.com)

Polonia va primi avioane de luptă F-35. Se pregătește România

Casa Albă a informat Congresul SUA despre viitoarea livrare, către Polonia, a 32 de avioane de luptă F-35, produse de firma americană Lockheed Martin.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 16:54

Aeronavele de luptă F-35 sunt de tip multirol și "invizibile" (greu detectabile) pe radar.

Conform presei din Statele Unite, valoarea contractului este de circa 6,5 miliarde USD.

Pentagonul a anunțat, miercuri, că firma Lockheed Martin, producătoarea modelului F-35, a primit aprobare din partea Departamentului de Stat al SUA de a livra Poloniei acest lot de aeronave militare. Aprobarea acestei tranzacții, de către partea americană, este motivată prin faptul că Polonia este "un aliat din NATO care găzduiește o prezență militară americană substanțială, menită să descurajeze Rusia".

În Polonia, avioanele F-35 sunt menite să înlocuiască, treptat, aeronavele de fabricație sovietică tip MiG 29 și Su 22.

Forțele Aeriene ale Poloniei mai au în dotare avioane de luptă F-16, fabricate în SUA, iar acestea vor rămâne în exploatare.

Decizia SUA de a livra Poloniei avioane F-35 este evident menită să întărească Flancul Estic al NATO, iar în această regiune, cele mai importante țări, din punct de vedere militar, sunt Polonia și România. La începutul lunii iulie 2019, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, anunța că și România este pe "lista scurtă" a țărilor care vor primi, din partea SUA, avioane F-35.

Ulterior, la mijlocul lunii iulie 2019, viceamiralul american Mathias Winter, directorul programului Joint Strike Fighter, preciza că "lista viitorilor potențiali clienți pentru F-35 include Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia". Dintre aceste țări, după Polonia, ținând cont de evoluțiile din estul Europei și de relațiile tensionate NATO - Rusia, țara care ar fi cea mai îndreptățită să primească avioane F-35 este România.

Pe de altă parte, tot în iulie 2019, SUA au exclus Turcia de pe lista țărilor care pot primi avioane F-35, din cauza apropierii tot mai suspecte a regimului Erdogan de regimul Putin. Din acest motiv, antrenamentele piloților turci, în SUA, pentru a zbura pe avioane F-35 au fost oprite. În Occident, una dintre deciziile cele mai criticate ale Turciei a fost aceea de a cumpăra, de la Rusia, sisteme de rachete S-400.

Comentarii