Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PNL sesizează Avocatul Poporului. Vizat, liceul romano-catolic din Târgu Mureș

PNL va sesiza Avocatul Poporului în cazul autorizaţiei de funcţionare provizorie a Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş, anunţă preşedintele PNL Mureş, Cristian Chirteş.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 16.08.2018 - 22:22

Preşedintele PNL Mureş, Cristian Chirteş, a declarat, într-o conferinţă de presă, că joia trecută, ”exact cu 24 de ore înainte de mitingul diasporei, în tăcere şi la umbra pregătirii represaliilor”, Liviu Dragnea ”a făcut cadoul promis lui Viktor Mihaly Orban”.

”Ministerul Educaţiei a emis ordinul prin care este acordată autorizaţia de funcţionare provizorie pentru Liceul romano-catolic din Târgu-Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară. Un subiect care a fost închis, am considerat noi, de decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională legea de înfiinţare a acestui liceu, ba mai mult, peste hotărârea Tribunalului Mureş, care a anulat decizia de înfiinţare a acestui liceu. Iată cum UDMR, în linişte, a reuşit să impună actualului Guvern PSD, prin intermediul lui Dragnea, din nou, crearea de tensiuni la nivelul judeţului Mureş”, a spus preşedintele PNL Mureş.

”Va trebui să analizăm foarte clar modalitatea în care ISJ Mureş şi Consiliul Local Târgu-Mureş vor trata acest ordin. Suntem curioşi cum, peste hotărârea Curţii Constituţionale, peste decizia Tribunalului Mureş, un secretar de stat - secretarul de stat care vorbea de acele tricoaie ale Centenarului - a emis acest ordin”, a adăugat Cristian Chirteş.

Întrebat ce are de gând să facă PNL, Chirteş a răspuns că va sesiza Avocatul Poporului.

Vineri, UDMR a anunţat că Ministerul Educaţiei a emis autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului romano-catolic din Târgu- Mureş şi că, deşi înfiinţarea unităţii de învăţământ a fost blocată la CCR de opoziţie, Guvernul a modificat mai multe ”articole de lege discriminatorii şi inexacte”.

”Ministerul Educaţiei a emis joi, 9 august, ordinul prin care este acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului romano-catolic din Târgu Mureş. Este o veste bună, deoarece Ministerul Educaţiei a acordat, astfel, personalitate juridică unităţii de învăţământ de stat, care astfel îşi poate relua activitatea chiar la începutul acestui an şcolar. Prin decizia luată joi, Ministerul Educaţiei a aprobat toate nivelurile de învăţământ şi specializările existente în structura de şcolarizare iniţială. Legea şi regulamentul prevăd, de asemenea, că administraţia locală din Târgu Mureş trebuie să includă, de drept, noua instituţie de învăţământ în reţeaua şcolară”, se arăta într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, UDMR se va întâlni cu reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice, profesorii liceului şi membrii comitetului de părinţi. Ulterior, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor va organiza o conferinţă de presă pentru informa opinia publică în legătură cu paşii administrativi şi procedurile demersurile care urmează să fie aplicate.

Anul trecut, instanţa a decis că liceul nu funcţiona legal, deoarece nu avea avizele ministerului Educaţiei. 2.500 de oameni au ieşit atunci în stradă, fiind nemulţumiţi de situaţia juridică a unităţii de învăţământ.

Ulterior, cei peste 360 de elevi ai Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş au învăţat în cadrul Liceului „Bolyai Farkas”.

Comentarii

loading...