Piețele din interior se închid, mici producători lăsați fără singura sursă de venit

Micii producători agricoli care vând pe tarabele din piețe au primit cu stupoare vestea că de luni piețele amenajate în interior se închid pentru 30 zile în timp ce supermarket-urile, și ele amenajare în interior, pot funcționa în continuare.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.11.2020 - 09:08

Începând de luni toate piețele amenajate în interior își pun lacătul pe uși iar micii producători agricoli fie vor sta acasă și vor asista neputincioși la distrugerea culturilor, fie se vor înghesui pe tarabele amenajate sub cerul liber, o soluție greu de acceptat într-o perioadă de sfârșit de toamnă și început de iarnă, cu temperaturi mici în care salata ori spanacul nu pot rezista.

În multe dintre piețele din țară autoritățile locale au luat decizia demontării pereților exteriori, în cazul celor realizați din materiale ușoare, pentru a transforma peste noapte o piață în spațiu închis într-un loc de comerț în spațiu deschis, asigurând astfel condiții micilor producători să-și vândă în continuare marfa.

Micii producători agricoli se plâng că autoritățile nu fac decât să distrugă și ultimele exploatații familiale ce-și asigură traiul din producerea și vânzarea legumelor și verdețurilor în timp ce comerțul în marile magazine este permis în continuare deși și acolo este aglomerație mai ales după-amiaza și în week-end iar foarte mulți dintre clienți achită la case cu numerar.

Piața Obor din Capitală, una dintre cele mai mari piețe amenajate în spațiu închis, nu va mai fi deschisă începând de luni, spre disperarea a peste 250 mici producători veniți din jurul Bucureștiului pentru a-și vinde legumele.

„Ne-au omorât! Ne închid piața și nu mai avem unde vinde. Din ce trăim se întreabă cei care iau astfel de decizii? Nu pot vinde spanac afară, este frig și în câteva ore marfa e bună de aruncat. Pe noi ne închid dar supermarket-urile rămân deschise. De ce?”, se întreabă producătorii din Piața Obor.

O întrebare la care Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății și unul dintre specialiștii care au impus închiderea piețelor închise a dat un răspuns evaziv: „Dacă intrăm în discuția aceasta, nu mai plecăm azi de aici. Comportamentul și modul de interacțiune în mall este altfel, sunt mult mai controlate. La piețe este altfel, te duci, vrei să cumperi, folosești bani cash, sunt riscuri mai mari.”

În apărarea propriilor măsuri luate, Ludovic Orban a vorbit chiar despre situația Pieței Bucur Obor. „La Bucur Obor au fost în controale de N ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash.”, a spus premierul.

Comentarii