Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peste un milion de lei amenzi pentru marii comercianţi de legume şi fructe

Peste un milion de lei amenzi, în urma a noi controale ANPC la marii operatori economici care comercializează legume şi fructe, în întreaga ţară.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2019 - 11:06


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă campania de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanţuri de magazine tip hipermarket/supermarket, depozite şi pieţe en-gros, începută în această primăvară.

Astfel, în perioada 02.05-16.05.2019, s-a desfăşurat o nouă serie de acţiuni de control în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, în care au fost verificaţi 656 operatori economici, din care la un număr de 341 (52%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

A fost verificată o cantitate de 376,7 tone fructe şi legume proaspete din care 57,7 tone ( 15,3 %) nu se încadrau în prevederile legale.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisari ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 21 tone fructe şi legume, în valoare de 238.398 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a a 17 tone fructe şi legume în valoare de 101.884 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 427 sancţiuni contravenţionale dintre care 217 avertismente şi 210 amenzi contravenţionale în valoare de 1.076.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri constatate, în timpul acţiunilor de control, sunt:

Legume şi fructe care aveau menţiunea pe etichetă "calitatea I", dar, în fapt, erau pătate, deshidratate sau cu consistenţă moale;
Legume şi fructe depreciate calitativ (cu consistenţă modificată, cu lovituri mecanice, cu colonii de mucegai etc.);
Lipsa menţiunii ţării de origine şi a calităţii legumelor şi fructelor;
Neafişarea informaţiilor privind calibrul, soiul şi calitatea legumelor şi fructelor comercializate în vrac;
Informaţii eronate/înşelătoare afişate pe eticheta aflată la vânzare comparativ cu menţiunile inscripţionate pe ambalajul legumelor şi fructelor;
Neconcordanţă între informaţiile de la raft şi cele din avizul de însoţire a mărfii, cu privire la provenienţa acesteia;
Neconcordanţă între preţul de la raft faţă de preţul de la casă;
Neafişarea preţurilor de vânzare;
Lipsa autorizărilor necesare spaţiului de vânzare;
Folosirea de mijloace de măsurare (cântărire) neverificate metrologic.

Comentarii