Peste 5.000 de pompieri vor fi zilnic la datorie în perioada minivacanţei de 1 Decembrie

Peste 5.000 de pompieri vor fi zilnic la datorie in perioada minivacanţei de 1 Decembrie, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.11.2018 - 16:07

Potrivit IGSU, pentru gestionarea cu promptitudine şi eficienţă a situaţiilor de urgenţă care pot apărea în această perioadă, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină, la nevoie, pentru salvarea semenilor aflaţi in dificultate. 

Echipajele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor asigura sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei în cazul manifestărilor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase.

"De asemenea, în cazul apariţiei efectelor cu impact asupra comunităţii, grupele operative la nivelul judeţelor vor fi activate în sistem integrat, cu reprezentanţi din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei aflaţi în componenţa autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc specifice", arată IGSU.

Totodată, pentru răspunsul la eventuale urgenţe medicale, la nivel naţional vor fi disponibile 414 echipaje de asistenţă medicală de urgenţă, prim-ajutor calificat şi descarcerare (29 de unităţi de terapie intensivă mobilă, dintre care 7 cu specific neonatologic), 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi 114 echipaje de descarcerare.

"Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au desfăşurat, la nivel naţional, activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici care organizează activităţi cu aflux mare de persoane, respectiv la unităţile de cazare unde sunt aşteptaţi numeroşi turişti", arată IGSU.

Astfel, inspectorii de prevenire au făcut, pe parcursul anului, 5.575 de controale la structuri de turism şi agrement (hoteluri, complexuri balneare, vile, cabane, pensiuni, complexuri de agrement, restaurante, cluburi, discoteci etc.), în urma cărora au fost constatate 25.063 de deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor, 15% dintre acestea fiind soluţionate operativ pe timpul acţiunilor preventive. 

În urma verificărilor, au fost aplicate 19.556 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 3.772 de amenzi, în cuantum de 11,1 milioane de lei. Totodată, pentru încălcarea gravă a cerinţelor de securitate la incendiu, pentru trei obiective s-a dispus măsura complementară de oprire a funcţionarii. 

Reprezentanţii IGSU le recomandă celor care îşi vor petrece minivacanţa în zonele turistice să ceară informaţiile în ceea ce priveşte dotarea structurii de cazare cu mijloace de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, hidranţi interiori, detectoare de fum), să studieze  planul de evacuare în caz de incendiu şi să identifice traseele de evacuare.

De asemenea, nu trebuie utilizate instalaţii şi aparate electrice cu defecţiuni sau improvizaţii şi trebuie respectate interdicţiile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

Comentarii