Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peste 4.300 de persoane au fost salvate din zonele montane în prima jumătate a anului

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, în prima jumătate a anului, peste 3.700 de intervenţii, în creştere cu peste 19 la sută faţă de perioada silimară a anului trecut. Au fost salvate peste 4.300 de persoane, în timp ce 15 oameni şi-au pierdut viaţa pe munte.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2018 - 11:05

Asociaţia Naţională a salvatorilor Montani din România şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea din primele şase luni ale anului a celor 43 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România.

În prima jumătate a acestui an, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 3.778 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, în creştere cu 19,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acţiuni în care au fost salvate un număr de 4.326 de persoane.

Dintre aceste acţiuni, un număr de 2.562 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 1.216 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară.

Dintre acestea, 1.281 de cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 11 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 15 cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.

”De asemenea, au fost realizate peste 45.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană”, anunţă salvamontiştii.

Potrivit acestora, în primul semestru al anul 2018, serviciile Salvamont au asigurat asistenţa de specialitate la un număr de 151 competiţii sportive cu caracter montan, competiţii la care au fost asistaţi peste 33.898 de concurenţi.

În perioada de referinţă, prin Dispeceratul Naţional Salvamont, au fost primite, direct sau prin SNAU 112, şi redirecţionate către echipele salvamont din ţară un număr de 6.289 apeluri dintre care 3.001 apeluri de urgenţă şi un număr de 3.288 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană, restul apelurilor de urgenţă fiind transmise direct salvatorilor montani sau Dispeceratelor Locale Salvamont.

”Creşterea cu aproape 20 de procente a numărului de intervenţii faţă de perioada similară a anul 2017, si cu 29% faţă de primul semestru al anului 2016 se datorează în mod direct creşterii numărul de turişti pe munte, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură, apariţiei şi dezvoltării de noi domenii schiabile precum şi organizării de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start”, mai spun salvamontiştii.

În perioada de referinţă au fost înfiinţate trei noi servicii locale Salvamont în Rodna – judeţul Bistriţa Năsăud, Olăneşti- judeţul Vâlcea şi Vlăhiţa-Harghita iar serviciul local Salvamont Cisnădie – judeţul Sibiu a fost reînfiinţat. 

De asemenea au fost realizate circa 110 activităţi cu caracter educativ - instructiv la care au participat peste 3.000 de persoane, în special copii şi tineri.

Comentarii