3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPeste 2.600 de companii cu datorii ar putea intra în insolvenţă

Peste 2.600 de companii cu datorii ar putea intra în insolvenţă

”Mai sunt doar două săptămâni până la încheierea termenului în care companiile care acumulaseră datorii de peste 1 milion de lei până la finalul anului trecut pot depune notificarea intenţiei de restructurare financiară a firmei conform OG 6/2019. Pentru majoritatea acestor societăţi comerciale (cu două excepţii prezentate mai jos) este singura soluţie pentru evitarea intrării în procedura insolvenţei”, se arată în analiză.

Autorii analizei spun că pentru firmele, dintre cele peste 2.600 de companii identificate în nota de fundamentare a OG 6/2019, care aveau datorii de peste 1 milion de lei la 31 decembrie 2018, şi care nu depun notificare privind intenţia de restructurare până la 30 septembrie 2019, organul fiscal competent are obligaţia ca în termen de 60 de zile după 8 februarie 2020 să solicite declanşarea procedurii insolvenţei conform Legii 85/2014.

Sunt exceptate companiile care se află în administrare specială şi operatorii înscrişi în registrul unic al operatorilor economici şi al capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare potrivit Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare.

”Chiar dacă termenul de aprilie 2020 pare că dă timp companiilor de analiză şi decizie asupra soluţiilor până anul viitor, posibilitatea de a le pune în practică este deschisă doar până pe 30 septembrie 2019. Astfel, termenul în care organul fiscal competent are obligaţia de a solicita declanşarea procedurii insolvenţei este de 60 de zile după 8 februarie (când trec cele şase luni de la data apariţiei OG 6/2019). Însă companiile cu datorii de peste 1 milion de lei pot evita acest lucru doar dacă depun notificarea până în 30 septembrie 2019”, menţionează analiza.

Din normă rezultă că procedura insolvenţei se declanşează în termen de şase luni pentru contribuabilii care se califică condiţiilor OG 6/2019 şi care nu au depus solicitarea de restructurare. Însă termenul depunerii notificării cerute de lege este în septembrie. 

”În consecinţă, este esenţial ca cele peste 2.600 de companii să cunoască acest lucru şi să ia decizia de a depune sau nu notificarea în cunoştinţă de cauză. Cine nu depune în aceste două săptămâni solicitarea de restructurare financiară acceptă perspectiva intrării în insolvenţă”, mai precizează analiza.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă