Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Peste 2.500 de dosare de daună, după fenomenele meteo severe petrecute

Peste 2.500 de dosare de daună au fost deschise după fenomenele meteo severe din lunile iunie şi iulie ale acestui an, pagubele estimate fiind de 15 milioane de lei, a anunţat, luni, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Share

Rl online 0 comentarii

13.08.2018 - 11:41

Această suma va fi despăgubită de asigurători în baza poliţelor facultative de locuinţe.

Conform UNSAR, schimbările climatice produc fenomene meteo extrem de distructive care pot duce la vulnerabilităţi mari în rândul cetăţenilor neasiguraţi. După o singură furtună, cea de anul trecut din vestul ţării, s-au deschis nu mai puţin de 6.000 de dosare de daună de către asigurătorii membri UNSAR.

În cazul inundaţiilor efectele sunt şi mai distructive, în ultimii ani zeci de mii de locuinţe fiind distruse de ape - de exemplu în 2005-2006 inundaţiile au afectat 15.000 de locuinţe, iar în anul 2010 peste 4.400 de locuinţe.

În România gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor este unul extrem de scăzut, doar 19% dintre cele aproximativ 8,9 milioane de locuinţe din România au o poliţa obligatorie PAD, iar 16% au şi o asigurare facultativă. Prin comparaţie, gradul de penetrare a asigurărilor de locuinţe din alte ţări din Europa Centrală şi de Est este mult mai mare, cu toate că acolo nu există un program obligatoriu de asigurare. Astfel, în Polonia, Cehia, Slovenia şi Slovacia gradul de penetrare al asigurărilor de locuinţe a ajuns la 50 %, iar în Ungaria la 70%.

UNSAR precizează că dacă ne-am afla în faţa unui cutremur similar celui din 1977, acesta ar afecta peste 850.000 de locuinţe şi ar produce pagube de peste 6 miliarde de euro, conform studiilor de specialitate.

"Din păcate, doar cel mult 1,5 miliarde de euro din această sumă ar reprezenta valoarea pagubelor aferente locuinţelor asigurate, având în vedere gradul atât de mic de cuprindere în asigurare", se spune în comunicat.

Poliţa obligatorie PAD are un caracter de bază, oferind acoperire pentru cele 3 riscuri de catastrofă specifice tării noastre (cutremur, inundaţii, alunecări de teren) în limita a 20.000 de euro pentru locuinţele tip A, respectiv 10.000 euro pentru cele tip B.
Pentru o acoperire completă, recomandăm cetăţenilor să acceseze unul din numeroasele produse de asigurare facultativă a locuinţei disponibile pe piaţă. Un astfel de produs oferă acoperire pentru o gamă largă de riscuri, precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, grindina, inundaţia de la vecini etc. De asemenea, pot fi asigurate şi bunurile din locuinţă, precum şi dependinţele şi construcţiile anexe ale unei gospodării.

UNSAR menţionează că depune eforturi susţinute pentru promovarea unor măsuri care să ducă la o mai bună informare şi educare a cetăţenilor şi la creşterea gradului de cuprindere în asigurarea locuinţelor.

Comentarii

loading...