Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pesta porcină, confirmată și în județul Călărași

În 15 august a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, situată la limita cu judeţul Ialomiţa, arată un comunicat transmis joi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 16.08.2018 - 16:19

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, precizează ANSVSA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa, reunit joi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor”, se mai arată în comunicat.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi de la cele sacrificate.

ANSVSA precizează, totodată, că proprietarii animalelor vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1.214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Comentarii

loading...