10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPE confirmă interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă din 2021

PE confirmă interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă din 2021

Eurodeputaţii au aprobat, miercuri, interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosinţă precum farfurii, tacâmuri sau paie, anunţă PE.

Parlamentul a votat cu 560 de voturi “pentru”, 35 “împotrivă” şi 28 de abţineri acordul convenit cu miniştrii UE.

Astfel, în UE vor fi interzise din 2021 următoarele produse: tacâmuri din plastic de unică folosinţă (furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare), farfurii din plastic de unică folosinţă, paie din plastic, beţişoare de urechi din plastic, beţişoare din plastic pentru baloane, produse şi recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil şi recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

De asemenea, statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 şi un obiectiv de 25% de conţinut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va creşte până la 30% în 2030.

Mai mult, textul consolidează principiul “poluatorul plăteşte”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica şi în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape, arată PE.

Reglementările prevăd, de asemenea, obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de ţigări de plastic, precum şi a paharelor de plastic sau a şerveţelelor umede.

“Aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie apărat şi promovat la nivel internaţional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine cauzate de plastic. Acest lucru este esenţial pentru planetă”, a declarat raportorul Frédérique Ries (ALDE, Belgia).

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deşeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislaţie constituie 70% din totalul deşeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din UE şi din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaşte ţestoase, foci, balene si păsări, dar şi în peşte şi fructe de mare, de aici fiind prezente în lanţul alimentar uman.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă