7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPatriarhul Daniel: Biserica noastră încearcă să fie o prezenţă binefăcătoare în viaţa...

Patriarhul Daniel: Biserica noastră încearcă să fie o prezenţă binefăcătoare în viaţa societăţii

“Criza spirituală şi materială care ameninţă satele româneşti în zilele noastre cere de la noi toţi mai multă implicare. Satele au nevoie de primari harnici, de învăţători de vocaţie, de preoţi duhovniceşti şi milostivi, dar şi de săteni sănătoşi şi bucuroşi să cultive pământul. Sănătatea reprezintă o prioritate importantă pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, care vor să beneficieze de servicii medicale de calitate. Românii sunt răspândiţi pretutindeni şi vor să aibă şi acasă ceea ce li se oferă în ţările occidentale”, a spus patriarhul, la evenimentul organizat de Antibiotice Iaşi, în colaborare cu Patriarhia Română.

Potrivit acestuia, “statisticile arată că îmbătrânirea populaţiei este o provocare pentru deceniile următoare în toată Europa”, iar numărul cadrelor medicale este în scădere”.

“La noi în România acest fenomen este însoţit de alte provocări majore: scăderea natalităţii, depopularea satelor, exodul medicilor către ţări cu o economie mai dezvoltată, fragmentarea familiilor prin migraţia populaţiei”, a remarcat patriarhul.

El a amintit că, “în societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlineşte pe mai multe planuri: prezenţa preoţilor de caritate în spitale şi în instituţiile de asistenţă socială, înfiinţarea şi susţinerea propriilor instituţii de asistenţă socială şi medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar şi prin deschiderea către programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoţilor, a medicilor şi farmaciştilor”.

Patriarhul a menţionat că, “prin slujirea ei, Biserica noastră încearcă să fie o prezenţă activă şi binefăcătoare în viaţa societăţii, mai ales acolo unde se resimte o nevoie acută de ajutor” şi a amintit programele: “Sănătate pentru sate”, “Prevenţie şi educaţie pentru sănătate”, “Prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col uterin” şi “Donează sânge, salvează o viaţă”.

Potrivit acestuia, în cadrul programului “Sănătate pentru sate” s-au organizat până în prezent 59 de acţiuni având 8.000 de beneficiari în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş şi Călăraşi; în programul “Prevenţie şi educaţie pentru sănătate” au fost organizate 63 de acţiuni cu 14.300 de beneficiari din 13 judeţe ale ţării, Bucureşti şi Republica Moldova, iar în cadrul programului “Prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col uterin” au fost iniţiate 18 acţiuni cu 500 de beneficiari.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă sprijină acţiunile desfăşurate de Patriarhia Română.

“Ministerul Sănătăţii sprijină aceste acţiuni şi cred că va trebui să realizăm legături mai strânse, pentru ca împreună să mişcăm şi să pornim lucruri astfel încât darul sfânt al sănătăţii să fie într-adevăr un dar”, a punctat Pintea.

În deschiderea evenimentului, directorul general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a trecut în revistă activitatea şi realizările instituţiei pe care o conduce.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă