Parlamentari PNL propun înfiinţarea unui ABATOR mobil în fiecare judeţ

Mai mulţi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege care prevede că în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti se va înfiinţa câte un abator mobil având ca obiect de activitate abatorizarea animalelor şi comercializare cărnii.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.09.2018 - 12:48

„Se înfiinţează câte un abator mobil în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în subordinea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi, după caz, a municipiului Bucureşti (...) având ca obiect de activitate abatorizarea animalelor şi comercializare cărnii. Abatorul mobil va funcţiona ca organism prestator de servicii publice de interes local sau judeţean, după caz, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, potrivit legii, având ca principal obiect de activitate abatorizarea şi comercializarea cărnii şi îndeplinirea altor activităţi specifice şi conexe”, prevede propunerea legislativă privind înfiinţarea de abatoare mobile, înregistrată la Senat de 15 deputaţi şi senatori PNL, scrie Mediafax.

Programele naţionale de eradicare a bolilor la animale se vor aplica cu prioritate în activităţile abatoarelor mobile şi vor fi coordonare şi verificate de ANSVSA, se arată în proiectul de lege.

Potrivit propunerii legislative, sumele necesare pentru finanţarea înfiinţării abatoarelor mobile se asigură de la bugetul de stat, din fonduri europene sau alte fonduri legale constituite. 
Iniţiatorii legii spun că această practică este folosită în Europa încă din 1950 şi că un abator mobil îşi poate amortiza costurile în aproximativ trei ani.

„În Europa de Vest, abatoarele mobile au fost folosite încă din anul 1950. O astfel de unitate mobilă de sacrificare, acceptată de legislaţia UE, dispune de 8 angajaţi în domeniu, care pot sacrifica 40 de vite mari într-o tură de 8 ore. Un astfel de abator mobil îşi poate amortiza costurile în aproximativ trei ani de la data punerii în funcţiune, însă acest indicator depinde de numărul de animale sacrificate şi de costul solicitat pentru sacrificare. Principalul avantaj pe care îl poate oferi un astfel de punct mobil de sacrificare se referă la fiscalitate şi anume: micii crescători de animale pot obţine certificate sanitar-veterinare, astfel că îşi pot comercializa producţia în orice punct de desfacere, indiferent dacă decid să se asocieze pentru vânzarea în supermarketuri sau dacă vor să-şi monetizeze producţia în halele dedicate din pieţe”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Comentarii