10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiParchetul General verifică gestionarea pestei porcine africane

Parchetul General verifică gestionarea pestei porcine africane

UPDATE 15:38 – Parchetul General informează, miercuri, că, în dosarul privind epidemia de pestă porcină, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu. 

 

Potrivit unor surse judiciare, verificările au fost demarate atât prin autosesizare, cât şi ca urmare a mai multor plângeri pe această temă, înregistrate în ultima perioadă.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane, potrivit Agerpres.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. Preşedintele României atrage atenţia Guvernului şi prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume în legătură cu ineficienţa măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA. Luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren, au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El subliniază că Guvernul are „responsabilitatea directă şi nemijlocită în privinţa crizei generate de răspândirea virusului PPA pe teritoriul naţional”, în contextul în care România a înregistrat cea mai rapidă creştere a numărului de focare dintre toate ţările europene afectate în prezent.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă