14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPanică şi controverse: epidemie de gripă în România!

Panică şi controverse: epidemie de gripă în România!

Specialiştii îndeamnă populaţia să consulte medicul la primele semne de boală.

Ministrul Sănă­tății, Sorina Pintea, a anunțat că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii, iar numărul victimelor continuă să crească. Anterior, aceasta a acuzat spitalele că nu fac raportările corecte susţinând că informaţiile centralizate sunt trunchiate şi a exemplificat prin faptul că într-un judeţ, deşi s-au înregistrat patru decese de gripă, în raportarea oficială exista doar un caz de îmbolnăvire.

„Nu există un motiv de panică, dar este necesar ca toate măsurile și recomandările pe care Ministerul Sănătății le-a transmis încă din data de 17 ianuarie și care sunt valabile în această perioadă să le aplicăm.

Este nevoie ca populația să fie compliantă și să respecte recomandările specialiștilor privind aplicarea regulilor de igienă personală“, a declarat Sorina Pintea, care a precizat că se discută posibi­litatea ca pentru categoria sănătoasă a populaţiei să existe posibilitatea ca vaccinul antigripal să se facă direct în farmacii.

Ea a mai spus că, în România există 110.000 de cutii dintr-un anumit tip de antivirale (Tamiflu – n.r.) în stoc la distribuitori, iar farmaciile trebuie să îl comande. Totodată, ministerul anunţă într-un comunicat că a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze. În prezent, din cele 1,3 milioane doze achiziționate inițial, mai sunt aproximativ 12.000 de doze.

 

Dr. Adriana Pistol: ­„Putem să spunem că trăim o situaţie normală“

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a precizat că, la acest moment, nu se pune pro­blema instituirii carantinei în România din cauza gripei, punctând că această măsură este luată în situaţii extreme.

„Dacă vreţi, putem să spunem că trăim o situaţie normală. Gripa aşa evoluează, câteodată într-un număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare. Carantina este o măsură adoptată extrem de rar, de obicei decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Există un regulament, tratat internaţional, care stipulează aceste lucruri. Noi vorbim de limitarea vizitatorilor în spitale. Personalul sanitar, dacă ar fi carantină, ar intra în spital şi ar rămâne acolo. Acum, el se poate duce acasă, prin urmare nu vorbim de o carantină“.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrat în perioada 21-27 ianuarie a fost de 134.201, cu 53,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent (87.492) şi cu 14,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna ­anterioară.

 

Medic, despre ­neadevărurile legate de gripă și vaccinare

Dr. Răzvan Constantinescu, medic primar în secţia clinică gastroente­rologie I de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, prezintă neadevărurile despre gripă și vaccinare, apărute în spațiul public. „De multe ori, adevărul științific, atât cât este cunoscut și acceptat în prezent (de-a lungul secolelor au existat multe «adevăruri» de care acum râdem), capătă, prin interpretare tendențioasă, caracterele unei minciuni veritabile.

Ideea de vaccinare obligatorie a oricui și împotriva a orice este rezultatul mincinos al denaturării adevărului științific că descoperirea vaccinurilor a fost unul dintre cele mai mari progrese ale medicinei și aplicarea lui în practică a salvat milioane de vieți. Să luăm cazul intens mediatizat în prezent, acela al gripei. Iată câteva afirmații mincinoase care distorsionează adevărul, transformându-l în prostie cu viză comercială:

 

1. Gripa este o boală letală. Fals! La un subiect sănătos, bine hrănit și care are o locuință salubră și încălzită, gripa este o afecțiune trecătoare, cu simptome de intensitate variabilă, refractare la antibiotice și care pot fi ameliorate, până la rezoluția spontană a infecției, prin medicație antiinflamatoare; decesele cauzate doar de gripă sunt rarități insuficient explicate, cel mai probabil la pacienți cu comorbidități latente, nediagnosticate; această „raritate“ nu poate conduce la indicația de vaccinare în masă.

2. Recent, s-au înregistrat în România zeci de decese DIN CAUZA gripei. Fals! Pacienții despre care se face vorbire sufereau de alte afecțiuni severe (ciroză, neoplazii, BPOC, insuficiență cardiacă etc.), în general generatoare de deficite imune importante sau care se pot dezechilibra ușor, care s-au agravat major în urma suprainfecției gripale; gripa nu a constituit cauza morții, ci un factor precipitant; concluzie: există categorii de subiecți la care vaccinarea antigripală, reducând cu circa 70% riscul de contractare a infecției, ar fi ferm indicată.

3.Dacă ești vaccinat antigripal, nu faci gripă. Fals! Am destui cunoscuți ori pacienți care au făcut gripă luna asta deși au fost vaccinați; explicație: polimorfismul viral face ca vaccinul să confere protecție doar parțială, pentru unele tulpini virale, nu pentru toate. Vaccinarea antigripală trebuie recomandată selectiv, doar anumitor categorii de subiecți, în principal celor tarați, cu comorbidități severe, sau celor foarte vârstnici. Celorlalți nu, deoarece biciuirea sistemului imunitar poate fi generatoare de deviații imprevizibile ale acestuia. Vaccinul antigripal nu este chiar o stupiditate precum cel antirubeolic la copiii de sex masculin, nici nociv precum cel anti-HPV, însă nici nu aduce cine știe ce beneficii la nivelul populației generale“.

 

Închiderea școlilor rămâne la latitudinea Inspectoratelor Școlare

Sorina Pintea a spus că în perioada epidemiei de gripă cursurile nu vor fi suspendate, iar în anumite cazuri decizia va aparţine Inspectoratului Şcolar pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.

De asemenea, ministrul a explicat că, în ciuda faptului că există o circulaţie mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud şi Sud-Est, problemele în şcoli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise, precizând că dacă numărul de elevi absenți într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

„Evoluţia este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine, cu condiţia ca în această perioadă copiii să evite colectivităţile. În prima săptămână în care am luat decizia de a transmite rugămintea Ministerului Educaţiei Naţionale de a suspenda cursurile, avem 5.824 de îmbolnăviri. În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere am avut 4.700, tot un număr foarte mare. Este vorba despre infecţii respiratorii, nu vorbim de gripă“, a explicat ministrul.  

 

Recomandările Ministerului Sănătăţii

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică folosință sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă