23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPaleologu: Ar trebui reintroduse examenele de admitere

Paleologu: Ar trebui reintroduse examenele de admitere

Paleologu spune că nivelul universităţilor a scăzut dramatic, că există o “industrie a plagiatelor” în unele facultăţi, dar şi că la conducerea multor instituţii de învăţământ superior se află oameni politici, acesta acuzând că există o “imensă bulă de impostură” în învăţământul superior românesc.

Theodor Paleologu a declarat, vineri, că se constată o “scădere dramatică a nivelului universităţilor româneşti” care are drept cauze, potrivit candidatului PMP, faptul că nu sunt selectaţi studenţii la admiterea în facultate, “industria plagiatelor”, dar şi faptul că în unele instituţii de învăţământ superior concursurile pentru unele funcţii sunt “aranjate să iasă cine trebuie”.
 
“Consider că ar trebui reintroduse examenele de admitere, cel puţin pentru universităţile care aspiră la un statut de excelenţă. Apoi, intrarea în industria plagiatelor. Sunt întregi instituţii de învăţământ care nu fac altceva decât să promoveze plagiatul, cum este Academia de Poliţie, o adevărată industrie de teze plagiate, 75 la sută din cât am înţeles dintr-un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne. Un alt aspect este închiderea universităţilor româneşti care nu se deschid către competiţia internaţională. E nevoie de concursuri internaţionale şi de concursuri transprente pentru ocuparea posturilor în învăţământul românesc. Nu este acceptabil ca într-o ţară europeană, în 2019, concursurile să fie în continuare de ochii lumii, să fie nişte concursuri simulacru, şi ştiţi bine că sunt situaţii în care la un concurs este un singur competitor, aranjat dinainte, deci totul este aranjat să iasă cine trebuie. Aceste concursuri simulacru trebuie să înceteze pentru că decredibilizează total universitatea românească”, a afirmat Theodor Paleologu. 
 
Candidatul PMP acuză, de asemenea, că multe dintre instituţiile din învăţământul superior românesc sunt conduse de oameni implicaţi în politică.
 
“Ce observăm este că în România proliferează o figură absolut dezastruoasă, toxică şi anume rectorul politician. Şi lista e lungă: Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea, Tudorel Toader, Gheorghe Popa de la Suceava, domnul Breaz de la Alba Iulia, sunt rectori care, de fapt, sunt politicieni. Şi nu e de mirare că aceşti rectori politicieni au distrus învăţământul românesc, clasa politică românească a antrenat învăţământul superior românesc în dezastrul pe care l-a creat, distrugând învăţământul, a distrus viitorul acestei ţări. Sunt foarte mulţi parlamentari care au câte o catedră în universităţile româneşti şi, credeţi-mă, nu au niciun fel de calificare pentru a preda. Sunt pur şi simplu nişte impostori, or, impostura trebuie denunţată. Este absolut consternant, de exemplu, că domnul Cumpănaşu s-a ocupat de etică în Ministerul Educaţiei, asta spune totul, cred, despre imensa bulă de impostură din învăţământul superior românesc”, mai spune Paleologu.
 
Candidatul PMP spune că România are nevoie de un cod de conduită diplomatică, dar şi că propunerea României pentru funcţia de comisar European, Rovana Plumb, este o persoană “extrem de polemică şi agresivă în manifestările sale publice”, iar România trebuie să facă o propunere “care să nu stârnească controverse”.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă