Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

OUG privind predarea limbii române în școlile maghiare a fost abrogată

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de urgenţă privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor, revenindu-se la forma anterioară a reglementării, informează Mediafax.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 27.09.2018 - 18:27

„A fost pe ordinea suplimentară a şedinţei un proiect de OUG de la MEN care a fost adoptat. Practic s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face cu cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situaţia de dinainte de ordonanţa simplă 9/2018”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Acesta a precizat că Ministerul Educaţiei a fost reprezentant în şedinţa Executivului de un secretar de stat, în urma demisiei lui Valentin Popa din fruntea ministerului.

„Am reuşit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanţa din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”, a scris ulterior liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe Facebook.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţie. Decizia acestuia vine după ce UDMR i-a reproşat lui Popa că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor anumite modificări.

Valentin Popa a declarat, pentru Mediafax, că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Concret, ordonanţa 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Valentin Popa a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greşelile de exprimare pe care le-a făcut în cadrul mai multor declaraţii de presă.

Comentarii

loading...