13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiOUG privind predarea limbii române în școlile maghiare a fost abrogată

OUG privind predarea limbii române în școlile maghiare a fost abrogată

„A fost pe ordinea suplimentară a şedinţei un proiect de OUG de la MEN care a fost adoptat. Practic s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face cu cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situaţia de dinainte de ordonanţa simplă 9/2018”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Acesta a precizat că Ministerul Educaţiei a fost reprezentant în şedinţa Executivului de un secretar de stat, în urma demisiei lui Valentin Popa din fruntea ministerului.

„Am reuşit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanţa din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”, a scris ulterior liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe Facebook.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţie. Decizia acestuia vine după ce UDMR i-a reproşat lui Popa că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor anumite modificări.

Valentin Popa a declarat, pentru Mediafax, că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Concret, ordonanţa 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Valentin Popa a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greşelile de exprimare pe care le-a făcut în cadrul mai multor declaraţii de presă.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă