10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiOrban: Investiţiile din energie sunt puse sub semnul întrebării

Orban: Investiţiile din energie sunt puse sub semnul întrebării

“Am rămas şocat când am văzut că Guvernul a adoptat un act normativ precum Ordonanţa 114, care provoacă disfuncţionalităţi majore în domenii atât de importante pentru România cum este domeniul energiei, în domeniul financiar-bancar, în domeniul comunicaţiilor, precum şi alte domenii. În nicio ţară civilizată, în nicio ţară democratică din Europa, din America, nu se întâmplă aşa ceva. Fără niciun fel de avertisment, fără niciun fel de dezbatere publică, fără niciun fel de consultare a actorilor relevanţi din domeniu, să introducă un asemenea act normativ care reprezintă o formă de terorism fiscal împotriva mediului de afaceri şi care pune în pericol profitabilitatea majorităţii companiilor din domeniu, care pune în pericol competitivitatea şi care afectează întreaga economie, pentru că e clar că ceea ce se întâmplă pe piaţa energetică afectează toate companiile din România. (…) Toate investiţiile din domeniul energiei, astăzi, sunt puse sub semnul întrebării şi este vorba de investiţii fundamentale din România şi aş menţiona numai investiţia offshore de la Marea Neagră”, a susţinut Orban, la dezbaterea cu tema “Starea sistemului energetic naţional” organizată de PNL, la Palatul Parlamentului.

Potrivit preşedintelui PNL, plafonarea preţului la gaz pentru producători este o măsură “care nu are niciun fel de raţiune economică” şi care “generează efecte perverse în toată piaţa gazului”.

“Faptul că România a ajuns să importe energie până la aproape de 20% din consum indică dezastrul efectiv care există în domeniul producerii energiei electrice”, a adăugat Orban.

El a amintit că mesajul PNL, încă de la adoptarea OUG 114, a fost acela de abrogare a actului normativ. “Am sesizat Avocatul Poporului, din păcate Avocatul Poporului este avocatul lui Dragnea şi al lui Dăncilă şi niciodată nu acceptă să facă vreo sesizare la CCR privitoare la vreo ordonanţă de urgenţă. În ceea ce ne priveşte, suntem hotărâţi să utilizăm toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica adoptarea reglementărilor absurde, antieconomice din această Ordonanţă 114 pe domeniul energiei, cu siguranţă pe domeniul financiar-bancar şi pe domeniul comunicaţiilor”, a anunţat Ludovic Orban.

Deputatul Virgil Popescu, vicepreşedinte al PNL, a exprimat îngrijorări, la rândul său, cu privire la ceea ce se întâmplă pe piaţa energiei şi a gazelor naturale.

“Este o problemă care mă preocupă, este o problemă care cred că trebuie să preocupe pe toată lumea şi OUG 114 vine exact ca bomboana pe colivă şi dă un semnal în piaţă clar mediului de afaceri că trebuie să plătească noi biruri, noi taxe, asta înseamnă bani mai puţini pentru investiţii şi mentenanţă, asta înseamnă că în câţiva ani sistemul de energie electrică va fi la pământ. (…) În modul în care se merge şi, dacă această ordonanţă nu vom reuşi să o blocăm în Parlament, vom avea cu toţi mari probleme”, a susţinut Popescu.

El a adăugat că rezervele de gaze naturale onshore ale României sunt în scădere şi, dacă nu vor începe noi exploatări, în cel mult 10 ani ţara noastră va ajunge importator net. “De unde? Evident, din Federaţia Rusă, de la Gazprom”, a spus Popescu.

Conform acestuia, investiţiile offshore din Marea Neagră sunt puse sub semnul întrebării ca urmare a adoptării OUG 114.

“Fără exploatările de gaze din Marea Neagră, România va deveni dependentă de gazul rusesc. (…) Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Eu mi-aş dori ca ANRE să ia cât mai repede deciziile de legislaţie secundară care decurg din această ordonanţă, în aşa fel încât tot mediul de afaceri să vadă despre ce e vorba şi, eventual, împreună cu noi, să atacăm la contencios, să atacăm la Curtea Constituţională această ordonanţă, pentru că nu cred că Avocatul Poporului va face aşa ceva”, a declarat Popescu.

La dezbaterea moderată de deputatul Lucian Bode au mai participat reprezentanţi ai companiilor din energie, experţi şi parlamentari ai PNL.

Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă