15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiONU: O Europă unită va permite evitarea unui nou război rece

ONU: O Europă unită va permite evitarea unui nou război rece

‘Dacă vrem să împiedicăm un nou război rece’, cum a fost confruntarea între blocurile american şi sovietic din trecut, şi să ‘stabilim o adevărată ordine multilaterală’, ‘avem atunci nevoie absolută de o Europă unită’, a pledat secretarul general portughez al ONU într-un discurs susţinut la Aachen (în Renania de Nord-Westfalia), unde a primit premiul acordat în semn de recunoaştere a angajamentului său de a revitaliza şi consolida cooperarea multilaterală în lume.

‘În calitate de secretar general, nu am simţit niciodată nevoia unei Europe unificate şi puternice la fel de clar ca acum’, a afirmat el în faţa unui public în care se afla şi preşedintele Comisiei Europene la final de mandat, Jean-Claude Juncker.

Potrivit secretarului general al ONU, a venit momentul să restabilim în Europa ‘încrederea între oameni şi instituţiile politice’, pe un continent confruntat cu trei provocări la ora actuală: schimbările climatice, evoluţia demografică şi revoluţia digitală.

Antonio Guterres este al 61-lea laureat al premiului internaţional Carol cel Mare, decernat din 1950 unor personalităţi şi instituţii pentru contribuţia lor remarcabilă la efortul de unificare europeană.

În 2018 acest premiu a fost decernat preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru viziunea sa nouă asupra Europei, dar aşteptările legate de concretizarea ideilor sale au dezamăgit în faţa reticenţei Germaniei, notează AFP.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă