Omul lui Kövesi a demisionat din funcția de procuror-șef adjunct la DNA

Marius Iacob, fostul locțiitor al Laurei Codruța Kövesi din timpul mandatului acesteia la DNA, a demisionat, ieri, din funcția de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.03.2019 - 14:53

„Principiul dominoului“ afirmă că o piesă în cădere provoacă prăbușirea succesivă a pieselor care, anterior, o susțineau. O ilustrare a acestei reguli a oferit, ieri, procurorul Marius Iacob, care a anunțat că demisionează din funcția de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, pe care o avea de pe vremea când DNA era condusă de Laura Codruța Kövesi.

Iacob a precizat, ieri, că va rămâne un simplu procuror în cadrul DNA.

Procurorul Marius Iacob renunță la funcția sa de conducere după ce instanţa supremă a admis o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare şi a decis ca procurorul Iacob să fie sancţionat cu avertisment. Aceasta este cea mai blândă sancțiune permisă de statutul magistratului, dar orice sancțiune disciplinară impune și revocarea dintr-o funcție de conducere.

Cu o zi înainte, luni, judecătorii de la Curtea Supremă au decis că Marius Iacob a comis o abatere disciplinară în contextul reprezentării DNA la procesul intentat împotriva acesteia de Mihaiela Iorga. Ea intentase acest proces în urma revocării sale din funcția de procuror la DNA, pe timpul în care Kövesi era procuror-șef al DNA, iar Marius Iacob era procuror-șef adjunct.

 

Ce i se impută lui Marius Iacob

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de domnul Marius Constantin Iacob, procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ“.

Concret, lui Marius Iacob i s-a imputat faptul că, în calitate de procuror-șef adjunct, a desemnat-o pe procuroarea Carmen Simona Ricu să reprezinte DNA la judecarea cauzei în care Mihaiela Moraru Iorga cerea suspendarea executării ordinului Laurei Kövesi de revocare a ei de la DNA. Această desemnare ar fi încălcat un ordin al procurorului general care restrânge dreptul procurorilor DNA de a participa la anumite tipuri de cauze civile.

 

Concurs pentru postul lui Kövesi

Anul trecut, după revocarea Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al DNA, adjunctul ei, Marius Iacob, a fost unul dintre magistrații care s-au înscris la concursul pentru desemnarea unui nou șef al DNA.

Dar în acel moment, împotriva lui Marius Iacob începuse deja cercetarea disciplinară, efectuată de către Inspecția Judiciară.

Comentarii