Măsura a fost luată în cadrul dosarului în care au fost efectuate 30 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vaslui şi Braşov, pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată.
„Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în baza delegării procurorilor DIICOT, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei, au descins, joi, la domiciliile a doi ofiţeri de poliţie pentru efectuarea de percheziţii în vederea probării unor infracţiuni de corupţie şi de crimă organizată”, informează un comunicat al DGA.
După percheziţii, cei doi poliţişti au fost conduşi la sediul unităţii de Parchet pentru audieri, în urma cărora procurorii au dispus reţinerea lor pentru o perioadă de 24 de ore. Cei doi urmează să fie duşi la instanţa competentă, cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit anchetatorilor, ofiţeri DGA au fost delegaţi şi autorizaţi de procurorul de caz să efectueze multiple operaţiuni de investigaţii sub acoperire cu grad înalt de complexitate în dosarul în care cei doi ofiţeri de poliţie sunt cercetaţi în prezent pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, dar şi a altor fapte penale de crimă organizată în legătură cu activitatea unei grupări infracţionale specializată în fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie, delicte economico-financiare şi altele.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că cei doi poliţişti au sprijinit activitatea grupării de crimă organizată, încercând, totodată, să intervină în pretinsa muşamalizare a unei tentative de omor.
„Astfel, unul dintre cei doi suspecţi, la data comiterii faptelor comisar de poliţie în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul Antidrog, în calitate de membru al unei grupări care se ocupa de paza cluburilor din Bucureşti, a iniţiat o relaţie de colaborare cu liderul grupării infracţionale, iar împreună cu acesta, în vederea obţinerii de profituri financiare şi ‘albirii’ provenienţei ilicite a acestora, a întreprins demersuri pentru deschiderea şi administrarea în fapt a două case de pariuri sportive, ce funcţionau de drept ca puncte de lucru ale unei societăţi comerciale coordonate de către liderul grupării”, arată sursa citată.
De asemenea, poliţistul acorda „consiliere juridică” atunci când liderul grupului sau alţi membri erau implicaţi în comiterea unor infracţiuni.
Printre infracţiunile pentru care este cercetat liderul grupării se află şi instigarea la săvârşirea unor acte de violenţă asupra unei persoane care le-a denunţat activităţile infracţionale.
„Pentru a-l intimida, liderul i-a pus pe cei doi să acţioneze cu violenţă asupra denunţătorului, fapt consumat la data de 9 ianuarie 2020, la o adresă din Bucureşti, unde denunţătorul a fost atras şi unde a primit lovituri cu o sabie, în urma cărora a suferit leziuni traumatice ce i-au pus în primejdie viaţa”, precizează DGA.
Cazul a fost preluat spre cercetare poliţienească iar ulterior, în perioada ianuarie – aprilie 2020, cel de-al doilea poliţist suspect în cauză, având calitatea de comisar-şef de poliţie, a primit pentru sine suma de 5.000 de euro de la membrii grupării, pe care i-a lăsat să creadă că ar avea influenţă asupra unui procuror sau judecător, promiţând că îi va determina pe aceştia să înlocuiască măsura arestării preventive dispusă faţă de autorul tentativei la omor.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la cei doi poliţişti au fost identificate diferite bunuri şi înscrisuri utile probatoriului în cauză.
Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, joi, 30 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Vaslui şi Braşov, în urma cărora 14 persoane au fost conduse la audieri.