14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăȘtirile zileiO echipă medicală românească a ajuns în nordul Italiei, lovită de epidemie

O echipă medicală românească a ajuns în nordul Italiei, lovită de epidemie

O echipă europeană de medici și asistenți medicali din România și Norvegia, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a ajuns în Italia, la Milano și Bergamo, pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului.

Este de amintit că o parte din echipa medicală norvegiană fusese deja mobilizată în decembrie 2019, tot prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, din care Norvegia face parte ca membru cu drepturi depline, pentru a combate epidemia de rujeolă din Samoa.

Pe de altă parte, Austria a oferit Italiei peste 3 000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiași mecanism. Comisia Europeană coordonează și va cofinanța această asistență europeană.

„Acești asistenți medicali și acești medici, care și-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata față a solidarității europene. Întreaga Europă este mândră de dumneavoastră. Comisia face tot posibilul pentru a ajuta Italia și toate statele membre în acest moment în care ajutorul este atât de necesar”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru al Apărării în Germania.

Italia a activat și Sistemul de sateliți Copernicus al UE pentru a cartografia unitățile medicale și spațiile publice pe durata situației de urgență generate de coronavirus.

Alte state membre ale UE, printre care și Germania, au trimis Italiei, la rândul lor, echipamente de protecție, cum ar fi măști, salopete și ventilatoare, și au preluat în spitalele lor pacienți transferați din Italia.

„Am decis ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Ei vor merge în zona Milano. O echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali”

Klaus Iohannis,

Președintele României

„Acești asistenți medicali și acești medici, care și-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata față a solidarității europene”

Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene

ÎNTREBĂRI ESENTIALE

Are România capacitatea să ajute alte state în campania împotriva COVID-19?

O echipă formată din 11 persoane, medici și asistenți medicali,  a ajuns deja în Italia, la bordul unui avion militar, pentru a susține eforturile colegilor italieni.

Cum susține Comisia Europeană această campanie?

De-a lungul anului 2020, proiectele comune ale statelor membre UE vor primi, din partea Comisiei Europene, un buget total de peste 160 de milioane de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Record la Târgul de Carte de la Torino. 222.000 de vizitatori

Târgul de Carte de la Torino pare să își asigure un loc în recordurile de prezență, cu o estimare de 222.000 de vizitatori la...

Ce este o stație de acumulator portabil și cum o poți folosi

Dacă ești pasionat de camping sau excursii în natură, cu siguranță vei considera achiziția unei stații de acumulator portabil o adevărată investiție. Chiar și...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă