O biografie a trupei Beatles a primit premiul Baillie Gifford

Craig Brown a fost recompensat marţi cu premiul Baillie Gifford, prestigioasă distincţie britanică pentru volume de nonficţiune, pentru cartea sa ''One Two Three Four: The Beatles in Time''.

Share

Romania libera 0 comentarii

25.11.2020 - 21:41

Un amestec de istorie, jurnale, autobiografie, scrisori de la admiratori, interviuri, liste şi topuri, cartea lui Brown spune povestea celebrei trupe, precum şi a celor din imediata lor apropiere. Despre lucrare, juriul a spus că ''reinventează arta biografiei'', informează The Guardian.

Preşedinta juriului, Martha Kearney, a apreciat volumul ca fiind ''o celebrare veselă, neconvenţională, pătrunzătoare a celor de la Beatles, o abordare extrem de originală pe un teritoriu familiar''.

''Este totodată o carte profundă despre succes şi eşec, care a câştigat aprecierea unanimă a juraţilor noştri. Craig Brown a reinventat arta biografiei'', a spus Kearney. ''În întunecimea anului 2020, am descoperit o rază de lumină'', a precizat ea.

''Ideea apariţiei unei noi cărţi despre The Beatles este destul de greu de imaginat întrucât s-a scris atât de mult despre ei -, dar este o carte atât de originală'', a adăugat Kearney. ''Este asemenea unui colaj - a cules extrem de multe detalii fascinante din atât de multe surse şi le-a împletit la un loc pentru a ne oferi o perspectivă nouă despre The Beatles. Este o carte amuzantă, dar de asemenea foarte profundă''.

Brown, autor, jurnalist şi autorul, din 1989, a unei rubrici comice zilnice intitulate ''Private Eye'', a fost recompensat cu 50.000 de lire sterline.

Brown a declarat că scopul său a fost de a ''transmite amuzamentul şi entuziasmul epocii Beatles şi rapiditatea cu care cei patru membri ai trupei s-au schimbat, atât în bine, cât şi în rău''.

''Chiar şi acum mi se pare destul de ciudat că toţi aveau mai puţin de 30 de ani atunci când Beatles s-a destrămat şi că perioada dintre 'I Want to Hold Your Hand' şi 'Why Don't We Do It in the Road?' a fost de doar patru ani'', a declarat autorul.

Comentarii