Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70% de la denunţarea protocoalelor cu SRI

  • Din 1990 până în prezent au fost 536 de protocoale între SRI şi diverse instituţii
  • În perioada 2004 – 2016, au fost 311.000 de mandate de interceptare

Iulian Budușan

Actualizat: 28.09.2018 - 14:27

Deputatul Marian Cucşa a declarat, vineri, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că în continuare îşi menţine punctul de vedere şi consideră că protocoalele între SRI şi diverse instituţii nu au fost necesare.

“În urmă cu aproximativ o săptămână am avut audierea conducerii SRI, în care ne-a prezentat o situaţie exactă a protocoalelor din România. Din 1990 până în prezent au fost 536 de protocoale între SRI şi diverse instituţii. Partea bună e că au fost denunţate protocoalele între SRI şi autorităţile din justiţie. Punctul meu de vedere în ceea ce priveşte protocoalele l-aţi putut vedea în nenumărate rânduri, că nu sunt necesare aceste protocoale. Avem un cadru legal în baza căruia trebuie să funcţioneze SRI în colaborare cu alte instituţii, atât DNA, parchet, ministere, prefect, prefecturi, preşedinţi de consilii judeţene, sunt beneficiari legali de informaţii. Există o bază legală care spune că în momentul în care SRI are o informaţie care vizează activitatea DNA, Parchetul, e obligat să transmită informaţia mai departe. Rolul SRI e de a preveni şi de a proteja cetăţenii, nu de a-i intercepta”, a afirmat Marian Cucşa, vicepreşedinte ALDE şi vicepreşedinte al Comisie de Control SRI.

De asemenea, Marian Cucşa a declarat că, în perioada 2004 – 2016, au fost 311.000 de mandate de interceptare, iar de când aceste protocoale nu mai sunt în vigoare, numărul interceptărilor a scăzut cu 70%.

“Au fost 311.000 de mandate de interceptare din 2004 până în 2016, la decizia Curţii. Vreau să vă spun că de când nu mai sunt protocoalele în vigoare, numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70%. Nu mai există protocoale şi numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70%. Siguranţa naţională nu este pusă la îndoială. Din discuţiile pe care le-am mai avut cu cei din SRI şi controale, cei mai bucuroşi că nu mai colaborează în baza protocoalelor sunt ofiţerii SRI, pentru că lucrau mult mai mult pentru a face diverse activităţi pentru DNA sau alte instituţii. Protocoalele nu sunt necesare”, a afirmat Marian Cucşa.

 
Totodată, vicepreşedintele Comisiei de Control SRI a precizat că se lucrează la modificarea legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, iar până în luna decembrie va exista o variantă de modificare a legilor.

“Lucrăm la modificarea legislaţiei în domeniul securităţii naţionale. Ne dorim ca până în luna decembrie să avem o variantă de modificare a legilor, legi care sunt în vigoare din 1992 şi nu mai corespund riscurilor şi ameninţărilor din 2018. Dar pentru a avea o legislaţie cât mai bună şi cât mai aplicabilă, luând exemple de bune practici, în luna octombrie vom avea două deplasări cu Comisia în străinătate. La începutul lunii octombrie vom merge în Franţa să vedem cum funcţionează activitatea Comisiei din Franţa, şi la sfârşitul lunii octombrie vom merge în Anglia. Sunt două state cu democraţie avansată şi e bine să vedem cum funcţionează la ei. Am mai avut o deplasare şi în Germania, în primăvară, şi după aceste deplasări vom veni şi cu varianta optimă de eficientizare şi adaptare a legislaţiei la riscurile şi ameninţările din România”, a precizat Marian Cucşa.

 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine