Noile măsuri adoptate de CNSU: Masca devine obligatorie în toată țara tot timpul

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o nouă serie de măsuri, cuprinse în hotărârea nr. 52 din 05.11.2020, impunând obligativitatea măștii și carantinarea localităților care ating rata de 6 infectări la mia de locuitori.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 05.11.2020 - 22:08

Iată măsurile cuprinse în hotărâre, care intră în vigoare imediat: 

-        Masca devine obligatorie pentru toate persoanele de peste 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

-        Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră.

-        În localitățile/județele unde valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 3/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 06.00. Excepții constituie circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi sau deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente.

-        Pentru toate localitățile unde rata de incidență cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui măsura carantinării localității cu interzicerea deplasării circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu câteva excepții.

Măsurile stabilite în prezenta hotărâre sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, la finalul acestora urmând a fi analizată evoluția situației epidemiologice, restricțiile putând fi eliminate începând cu valoarea inferioară a ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile în situația unui trend descendent, iar în cazul unui trend ascendent se vor lua alte măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19. 

Citește și: Președintele Klaus Iohannis anunță noi restricții, decise la ședința de Guvern

Comentarii