Țările de Jos (Olanda), în continuare în afara listei țărilor sigure din Uniunea Europeană.

Noi reguli prin care țările Uniunii Europene intră pe lista verde

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat criteriile prin care se stabilesc țările ce intră pe lista celor de unde românii se pot întoarce fără a intra în izolare sau carantină.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 05.07.2020 - 13:14

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că toate zborurile suspendate către și din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiul Economic European se reiau de la data includerii în lista verde a țării respective.

Criterul pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.

Cum vor putea românii din străinătate care vor să revină în țară ori cei care vor să plece în concediu ori în interes profesional în țări ce nu sunt acum pe lista verde rămâne un mister. Fără acces la o bază de date dar și fără cunoștințe de specialitate este imposibil de calculat care este rata de îmbolnăvire în Țările de Jos (Olanda), spre exemplu, țară europeană situată în afara zonei verzi, considerată sigură de autoritățile române.

Singura precizare oficială este că lista se actualizează, ca și până acum, săptămânal, cu aplicabilitate între ziua de marți, ora 0.00, și lunea următoare, ora 23.59. În teorie căci în urmă cu o săptămână, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică, lista nu a suferit vreo modificare față de cea anterioară.

Comentarii