23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMugur Isărescu, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Mugur Isărescu, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

În referatul de aprobare, semnat de primarul general Gabriela Firea, se arată că Isărescu, născut pe 1 august 1949 la Drăgăşani, judeţul Vâlcea, este academician, preşedinte al Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române.

Pe lângă funcţia de guvernator al BNR, îndeplineşte responsabilităţi şi pe plan internaţional, fiind guvernator pentru România al FMI, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, membru al Clubului de la Roma şi al Trilateralei.

“În anul 2000, îndeplinind pentru un an mandatul de prim-ministru, a negociat cu Comisia Europeană şi a obţinut decizia de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007. În acest scop, a organizat şi a condus realizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu (…). Reîntors la Banca Naţională, în funcţia de guvernator, a promovat o politică monetar-valutară în sprijinul dezvoltării durabile a ţării şi a asigurat liberalizarea contului de capital la 1 septembrie 2006, decizie ce a însemnat practic trecerea la convertibilitatea deplină a monedei naţionale”, se arată în document.

Se menţionează că Isărescu a sprijinit acţiunile de consolidare şi restaurare ale Palatului BNR, dar şi restaurarea şi conservarea Palatului Chrissoveloni.

Mugur Isărescu este doctor Honoris Causa al unor universităţi din Craiova, Piteşti, Bacău şi Cluj-Napoca, precum şi cetăţean de onoare al municipiului Sibiu. Deţine de asemenea ordinul Meritul Industrial şi Comercial în grad de Mare Ofiţer şi Steaua României în grad de Colan.

* Pe ordinea de zi a aceleiaşi şedinţe figurează şi un proiect iniţiat de consilierul PNL Cristian Olteanu vizând conferirea titlului de cetăţean de onoare şefului Clinicii ORL a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, conf. univ. Corneliu Romaniţan, în semn de apreciere a activităţii medicale.

Conform raportului de specialitate, acesta a susţinut numeroase comunicări ştiinţifice la congrese şi conferinţe din ţară sau din străinătate; a organizat mai multe congrese şi conferinţe naţionale ORL, unele cu participare internaţională; a publicat lucrări ştiinţifice în literatura de specialitate din ţară şi din străinătate. A fost numit preşedinte al Congresului Naţional ORL şi al celei de-a X-a Conferinţe Naţionale a Medicilor Militari ORL. Din anul 2004, este conferenţiar la Catedra ORL din Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central Bucureşti, în cadrul UMF “Carol Davila”.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare este o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă