11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMonseniorul Miguel Maury Buendía: “Pandemia ne-a obligat să ne regândim viața”

Monseniorul Miguel Maury Buendía: “Pandemia ne-a obligat să ne regândim viața”

“România liberă”: Lucrați cu oameni, pentru oameni. Din perspectiva dumneavoastră, ultimele luni ne-au făcut să fim mai buni? Mai pragmatici? Să ne întoarcem spre credință măcar în vremurile grele?

Anul 2020 a început brusc, aducând știrile de ultimă oră despre răspândirea Covid-19. Pe măsură ce virusul s-a extins, această pandemie a forțat o pauză în multe dintre activitățile noastre zilnice și ne-a obligat pe toți să ne gândim un pic la modul nostru de viață. Poate chiar să ne regândim viața. În ciuda problemelor, cred că putem scoate ceva pozitiv din această situație complet nouă. Oamenii au avut mai mult timp pentru lectură, rugăciune, gândire profundă și pentru a acorda mai multă atenție lumii naturale și misterului acesteia. Toate acestea împreună se pot deschide și în căutarea lui Dumnezeu și consolidarea relației lor cu El.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel mai mare sfânt dintre cei născuți din femei, care a pregătit calea pentru Iisus Hristos. În zilele noastre, el ne amintește că este important să deschidem ușile vieții noastre pentru a-l întâmpina pe Hristos: în inimile noastre prin profesia credinței și în familia sau comunitățile noastre, prin întâmpinarea acelor frați și surori care au nevoie de ajutorul nostru. Din acest motiv, putem spune că este „perfectul” Patron pentru Ordinul Sfântul Ioan din Ierusalim, cunoscut pe plan mondial sub numele de Ordinul Malta.

 

Rețelele de socializare sunt o oportunitate pentru comunicarea religioasă

Rl: Închiderea bisericilor și toate celelalte restricții impuse în contextul pandemiei au stârnit sentimente negative printre români. Se știe că afacerile au migrat cu ușurință spre mediul online. Dar a fost această criză o lecție și pentru biserică? O “digitalizare” a credinței pentru români?

Una dintre consecințele acestei pandemii, în întreaga lume, au fost acele măsuri de blocare, restricții care includeau și biserici. România nu a fost o excepție. Dar activitățile religioase și slujbele au continuat să ajungă la credincioși prin intermediul rețelelor de socializare. În acest sens, spun cu tărie că nu ar trebui să vedem o separare între abordarea virtuală și cea reală a activităților religioase, ci mai bine o completare reciprocă. Și astăzi avem dovadă că aceste rețele moderne de socializare sunt o oportunitate pentru comunicarea religioasă. Este o oportunitate să ne adresăm tinerilor, unor comunități care sunt tot mai grăbite și trăiesc tot mai mult în online.

Rl: Care este experiența care v-a marcat? Și care este mesajul cu care ar trebui să rămânem?

Cu siguranță, momentul cel mai puternic, pe care e imposibil să îl uit, face referire la modul în care a trebuit să sărbătorim Săptămâna Sfântă și Paștele din acest an, în Capela Nunțiului Apostolic. La început a fost extrem de neobișnuit, extrem de straniu,  dar așa sunt experiențele noi. Dar pe măsură ce slujba evolua, s-a făcut trecerea de la straniu la emoționant. Pentru că este emoționant să te conectezi cu Biserica Universală, privindu-l pe sfântul părinte în timpul ceremoniilor. L-ați văzut inclusiv pe Papa Francisc în ceremonii religioase în bazilica aproape goală a Sfântului Petru din Vatican. Ca mesaj, aș rămâne pe ceea ce a spus Papa Francisc cu ocazia binecuvântării Urbi et Orbi din 28 martie: „Pandemia ne-a amintit că suntem în aceeași barcă”.

Rl: Anul 2019 a fost anul în care Papa Francisc a vizitat România, a stârnit emoție, am avut lecții de învățat de la el. Cu ce simțiți că am rămas după această vizită?

Sărbătorim în acest an prima aniversare a vizitei Papei Francisc în România, a cărei deviză a fost ”Să mergem împreună”, pentru a perpetua amintirea acestei călătorii istorice. Și putem să ne aducem mereu aminte de acele momente unice, putem să spunem o rugăciune chiar la bustul Papei Francisc, dezvelit anul trecut. Și nu trebuie să uităm să mergem împreună și de acum încolo. Prin rugăciune, prin lectură. Sunt deja trei cărți comemorative – una deja publicată – și celelalte două vor fi în circulație foarte curând. Ca și creștini, este datoria noastră ca mesajul Papei să nu fie uitat.

 

Prioritățile Vaticanului merg alături de interesele naționale ale României

 

Rl: Care sunt prioritățile pe care le aveți în România în calitate de ambasador?

Misiunea mea este aceea de a-l reprezenta pe Sfântul Părinte în fața tuturor românilor. E definiția cea mai bună pentru titlul pe care îl am, cel de Nunțiu Apostolic. Un alt termen sinomim, mai comun, este cel de ambasador al Papei și de decan al Corpului Diplomatic. Iar prioritățile mele merg în paralel cu interesele naționale ale României. Desigur, am o misiune specială către Comunitatea Catolică și sunt în mod special interesat să contribui la dezvoltarea spirituală și materială reală a țării. Pe lângă asta, aș enumera dialogul ecumenic, în special cu Biserica Ortodoxă Română.

 

Rl: Dețineți și funcția de ambasador pentru Republica Moldova. E o țară mai dificilă, simțiți o evoluție în bine?

După cum ați menționat, sunt acreditat și în Republica Moldova. Am reședința în București, dar din când în când, călătoresc la Chișinău. Cu ajutorul tehnologiilor moderne se poate urmări îndeaproape și ceea ce se întâmplă acolo, mai ales în această perioadă complicată din punct de vedere sanitar. Și pot să vă spun că există o comunitate creștină extraordinară și în Republica Moldova.

 

Rl: O organizație care este aproape de sufletul dumneavoastră este Serviciul de Ajutor Maltez, una dintre cele mai mari organizații non-guvernamentele din România. Serviciul de Ajutor Maltez funcționează de aproape 1000 de ani, dar faptul că trăim într-o nouă ”normalitate” ar putea schimba fundamental modul în care funcționează organizația și rolul ei?

Serviciul de Ajutor Maltez face o treabă excelentă pentru a afla cine sunt cei care au nevoie de ajutor și pentru a oferi acest ajutor de care au nevoie disperată. Cu experiența sa milenară, sunt mai mult decât sigur că Serviciul de Ajutor Maltez din România, dar și organizația la nivel mondial, își va găsi modalitatea „nouă” și cât mai apropiată de normalul cu care era obișnuită – de a continua să presteze serviciile sale binecunoscute în domeniul carității sociale, chiar și cu noile provocări pe care le aduce această pandemie sanitară .

Rl: Cum preconizați că va fi finalul acestui an, marcat de pandemie, pentru România și pentru români?

Să fim optimiști, să ne rugăm, să fim mai buni, să mergem împreună, să fim puternici și să nu uităm că suntem toți în aceeași barcă.

 

Rl: Pe 24 Iunie are loc Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante zile ale creștinătății. Care e mesajul pe care trebuie să îl reținem?

 

Pe 24 iunie e o zi specială, e ziua în care Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Botezătorul, care este Patronul Ordinului de Malta. Pentru catolici este o zi de amintire a Botezului și a angajamentului lor cu o lume mai bună pentru următoarea generație. Este o ocazie și pentru a mulțumi pentru toată munca bună realizată de Frații Ordinului de Malta.

A consemnat:  Mihai Diac

 

 

Ambasador, arhiepiscop catolic și doctor în drept canonic

Miguel Maury Buendia este Ambasadorul Sfântului Scaun în România și Republica Moldova. Pe lângă titlul de diplomat și reprezentant al Papei Francisc,  Miguel Maury Buendia este arhiepiscop catolic și doctor în drept canonic. Monseniorul a îndeplinit funcția de Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan în perioada 2008-2015, iar din decembrie 2015  reprezintă interesele comunității catolice din România și Republica Moldova. 

Miguel Maury Buendia a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1987, fiind numit succesiv ca secretar la Nunțiului Apostolic în Rwanda, Uganda, Maroc și Nicaragua (1987-1996), iar ulterior, până în 2004, a deținut titlul de consilier al Sfântului Scaun în Egipt, Slovenia și Macedonia și Irlanda.  Monseniorul a obținut mai multe distincții printre care Ordinul Isabel la Católica (Regatul Spaniei), medalia cu placă a Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim (Sfântul Scaun) și Medalia Ordinului Milostivirii (Republica Kazahstan).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă