15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMoartea lui Ilie Balaci a șocat fotbalul românesc. Anchetă la Ambulanța Craiova

Moartea lui Ilie Balaci a șocat fotbalul românesc. Anchetă la Ambulanța Craiova

UPDATE

Rezultatul autopsiei arată cu certitudine că a fost vorba de un stop cardio-respirator.

Sicriul cu trupul acestuia urmează sa fie depus la Biserica Sfântul Ilie din Craiova, apoi, pe seară, catafalcul urmează sa fie amplasat la Stadionul “Ion Oblemenco”.

Înmormântarea urmează sa aibă loc mâine, la cimitirul Sineasca, in locul in care este înmormântat și tatăl fotbalistului.

 

O știre groaznică a cutremurat lumea fotbalului românesc, duminică dimineață. Liderul Craiovei Maxima, Ilie Balaci, a încetat din viață la doar 62 de ani, în urma unui atac vascular cerebral. Cei din jurul său au fost șocați, cunoscând că “Minunea Blondă” nu știa că ar suferi de vreo afecțiune. Încă practica sport și, chiar cu o seară înainte, petrecuse alături de un grup de prieteni.

 

Hagi: Nu există cuvinte ca să exprime durerea

Figuri emblematice ale fotbalului românesc și-au exprimat regretul pentru pierderea produsă de dispariția unuia dintre cei mai talentați sportivi. „Nu există cuvinte ca să exprime durerea acestei pierderi imense. Odihnește-te în pace, Ilie Balaci!“, a scris Gică Hagi, pe Facebook.

Mircea Lucescu (73 de ani), selecționerul Turciei, a fost devastat de vestea morții lui Ilie Balaci. Tehnicianul a tras un semnal de alarmă și le-a transmis public altor foști fotbaliști să aibă mai multă grijă de sănătatea lor.

”În meseria pe care am avut-o noi a fost mereu un stres. Apoi, faptul că el a fumat destul de mult a contat și asta. Este un avertisment pentru toți ceilalți, care trebuie să se controleze foarte serios după 50 de ani. Noi suntem parcă mai expuși ca alții, la astfel de tragedii. Îmi pare foarte rău pentru el, pentru familia lui, pentru soție și copii, pentru prieteni, Craiova și fotbalul românesc. M-am ocupat de el foarte mult în acea perioadă, mai ales după accidentare. Revenirea a fost destul de dificilă. Cred că l-am luat de la Slatina, l-am adus la București, după ce preluasem Dinamo. Eram și la Dinamo și la echipa națională. Dinamo avea atunci de niște jucători cu experiență și avea nevoie de niște jucători cu imagine publică foarte bună. În acel moment, și el și Cămătaru erau dezavuați la Craiova. L-am ajutat pe Balaci să-și ia și casă în București, am fost în tot soiul de audiențe. Până la urmă i s-a dat o casă, pe care o merita pentru toată cariera lui, apoi a fost angajat militar pentru a avea siguranța zilei de mâine. A și jucat la început cât l-a mai ținut genunchiul. Și la echipa națională l-am convocat, mai ales în meciul cu Turcia, jucat la Craiova. Am câștigat atunci cu 3-0, a ratat și un penalty. Când am văzut că nu mai putea face față, l-am ajutat să devină antrenor. Așa a ajuns la Târgu Jiu și mai apoi la Severin”, a spus Mircea Lucescu, într-o intervenție telefonică la Digi Sport. 

Mircea Lucescu a povestit și singura problemă avută cu Ilie Balaci. ”Eu am ținut foarte mult la el. Am avut doar o dată un clinci cu el, la un turneu din 1983, câștigat la Paris, dinaintea Campionatului European. Eram convins că ne vom califica la turneul final. E, atunci am avut un diferend cu el, pentru că a fost prea egoist în niște faze. Pe de o parte, avea dreptate pentru că dorea să atragă atenția pentru Euro. Mai apoi s-a accidentat și n-a mai putut participa la Euro. Ar fi fost o încununare a carierei lui, a fost un jucător deosebit. A fost unul dintre marile talente ale fotbalului românesc, alături de Dobrin, de Gică Hagi, de Dumitrache și de Pârcălab. Bineînțeles, există și o altă categorie de fotbaliști de tipul lui Dinu, lui Bölöni, Lăcătuș, alt profil temperamental și emoțional”, a mai spus ”Il Luce”.

Într-un final, Lucescu a mai povestit cum l-a invitat la Brescia, într-un meci cu toate stelele mondiale, dar și care a fost situația ce a dus la accidentarea lui. ”Vreau să mai spun ceva. Era la final de carieră, antrena prin Africa și eu eram antrenor la Brescia și am promovat în Serie A, după care s-a făcut un meci între legendele lumii și Brescia. Pe el l-am invitat în mod special, alături de mari jucători, pentru că a fost un fotbalist de nivel mondial.
Legat de accidentare, nici n-a fost vina lui. Cei de la Federație atunci au ținut să comprime returul, s-au jucat patru meciuri pe săptămână, și era foarte greu pentru că se juca în februarie și acest lucru a influențat negativ terenurile. El avea un simț extraodinar al evitării contactelor fizice. Aduceți-vă aminte de marcajul lui Gentile”, a mai povestit Mircea Lucescu.

Fostul coleg al lui Ilie Balaci, de la Craiova Maxima, Sorin Cârțu, nu și-a putut stăpânii emoțiile. „Eu sunt la Bucureşti, am avut botezul nepotului. Dimineaţă, mi-a dat şi mie un telefon un prieten comun. Acum câteva minute am vorbit la Craiova cu prietenii noştri, care erau la el şi îi ţineau lumânarea. Doamne… Aşa ceva… parcă suntem blestemaţi“, a spus Cârţu, care a izbucnit în plâns.

Și Emil Săndoi a plâns în hohote pe banca tehnică a formației FC Argeș, ce a disputat un meci de Liga a II-a cu Farul Constanța.

 

Anchetă la Ambulanță după decesul lui Ilie Balaci

Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă cu privire la decesul fostului fotbalist Ilie Balaci. Sorina Pintea a declarat la o televiziune de știri că a trimis la Ambulanța Craiova o echipă de specialiști.

„Ne-am autoseziat după suspiciunile familiei pe care le-am aflat din presă”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ea a adăugat că se va verifica „modul în care a fost preluat pacientul de la dispecerat până la declararea decesului”, dar și „modul în care i s-a prescris o medicație și există suspiciunea că n-ar fi medicația corectă”.

„Domnul Ilie Balaci este un erou național și era datoria noastră să facem acest lucru”, a adăugat ministrul.

„În maxim 2 zile vom afla exact dacă procedurile și protocoalele au fost respectate”, a afirmat Sorina Pintea.

 

Cum a scris istorie

Balaci s-a născut la Bistreţ (judeţul Dolj) şi a fost unul dintre cei mai tineri debutanţi la echipa naţională, la vârsta de 17 ani, 6 luni şi 10 zile, pe 23 martie 1974, pe Parc des Princes, la un meci cu Franţa.

A câştigat 3 titluri de campion al României şi 4 Cupe ale României cu Universitatea Craiova, echipă pentru care a evoluat în cea mai mare parte a carierei, iar înainte de a se retrage din activitate, în 1988. A mai evoluat la FC Olt şi Dinamo.

A fost desemnat Cel mai bun fotbalist român al anului în 1981 şi 1982. În Divizia A are 349 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională are 69 de selecţii şi 8 goluri.

Ca antrenor cele mai mari succese le-a înregistrat în ţările arabe, cucerind numeroase trofee în Tunisia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Qatar. Şi-a început meseria de antrenor la Pandurii Târgu Jiu, iar apoi le-a pregătit în ţară pe Drobeta-Turnu Severin şi Universitatea Craiova (de trei ori). A mai antrenat formaţiile Club Africain Tunis, Olympique Casablanca, Al-Shabab FC (EAU), Al-Nasr (Arabia Saudită), Al-Hilal FC (Arabia Saudită), Al Ain FC (EAU), Al Sadd SC (Qatar), Al Ahli Club Dubai (EAU), Al-Arabi SC (Qatar), Kazma (Kuweit), Raja Casablanca (Maroc), Al-Nahda (Arabia Saudită), Al-Hilal FC Omdurman (Sudan), Suwaiq Club (Oman).

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă