Mircea Geoană (NATO): Nu există amenințări de securitate iminente la adresa României

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că din punctul de vedere al securității, nu există amenințări "iminente" la adresa României.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 23.06.2020 - 16:32

"Nu există amenințări de securitate iminente la adresa României. Articolul 5 (din Tratatul NATO - n.n.) este activ", a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o intervenție telefonică la un post de televiziune.

Mircea Geoană este fost ambasador și fost ministru de Externe al României.

Declarația de miercuri a acestuia intervine în contextul noii situații internaționale, afectată de decizia Administrației Trump de a retrage din Germania circa 9500 de militari ai SUA, decizie care - potrivit unor analiști politico-militari - va afecta nivelul de securitate al țărilor europene membre NATO în fața Rusiei.

De exemplu, generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA (US Army) din Europa, declara, acum câteva zile, că retragerea din Germania a aproape zece mii de militari americani reprezintă "un cadou pentru Kremlin".

Pe de altă parte, Administrația Trump a explicat că această decizie de retragere a trupelor ar fi o sancțiune la adresa Germaniei, întrucât Guvernul de la Berlin nu a urmat recomandarea SUA de a aloca pentru Apărare cel puțin două procente din PIB.

Comentarii