21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMinistrul Culturii vrea o strategie culturală comună cu Marea Britanie

Ministrul Culturii vrea o strategie culturală comună cu Marea Britanie

Evenimentul a reunit sectorul artistic, miniştri ai culturii, decidenţi din institutele culturale din peste 40 de ţări, iar temele de discuţie au vizat probleme din domeniu, în contextul social şi economic actual.

Cu acest prilej, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a întâlnit cu Sir Ciaran Devane, directorul executiv British Council. Cei doi oficiali au discutat despre importanţa unei strategii comune în politici culturale pe o perioadă de 10 ani, urmând ca în luna octombrie a acestui an să aibă o nouă întrevedere la Londra.

Cu ocazia deplasării la Edinburgh, George Ivaşcu s-a întâlnit şi cu omologul său, Fiona Hyslop, viceprim – ministru în Guvernul Scoţian, responsabil în domeniul culturii, turismului şi afacerilor externe.

„Am avut o discuţie foarte importantă cu doamna viceprim-ministru în ceea ce priveşte domeniul cultural din ambele ţări, referitoare la necesitatea investiţiilor în infrastructura culturală, România făcând deja paşi importanţi prin adoptarea în luna iulie a acestui an, a Ordonanţei de Urgenţă pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii. De asemenea, am discutat şi despre modificări legislative care vizează protejarea patrimoniului naţional, dar şi despre investiţii în artele spectacolului şi ale cinematografiei. Astfel, am stabilit împreună cu doamna Hyslop o agenda comună prin care colaborarea dintre ţările noastre să facă posibil schimbul de experienţă şi crearea unui parteneriat de lungă durată”, a punctat George Ivaşcu.

De asemenea, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a avut o întâlnire şi cu artişti români stabiliţi în Edinburgh şi în regiunile învecinate, precum şi cu directorul interimar al ICR Londra, doamna Magda Stroe. Întâlnirea a fost găzduită de Consulatul General al României la Edinburgh şi s-a discutat pe marginea unor variante de a marca împreună Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment în acest oraş care este gazdă a celui mai important festival internaţional cultural.

“Discuţia cu românii din diaspora a fost una extrem de plăcută şi de călduroasă. Mi-am propus ca în cadrul Departamentului de Identitate Naţională din Ministerul Culturii să iniţiem şi să menţinem o bună relaţie cu românii noştri de peste hotare, prin promovarea activităţilor pe care aceştia le desfăşoară în ţările în care s-au stabilit, făcând astfel cunoscute publicului românesc, valorile noastre internaţionale”, a mai spus Ministrul George Ivaşcu.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă